Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Franse vrouwen hekelen MeToo-hype

Samenleving

Redactie

Catherine Deneuve in de film 'Repulsion' uit 1965. © TR Beeld

De Franse actrice Catherine Deneuve en 99 andere vrouwen hebben in de Franse krant Le Monde hun afkeer geuit van de 'golf van puritanisme' die de westerse wereld overspoelt sinds de affaire-Weinstein, en tegen de mannenhaat die radicale feministen zijn gaan uiten.

Onder de vrouwelijke pleitbezorgers van het volkomen legitieme flirten, verleiden of onhandig aandringen zijn ook de Duitse actrice Ingrid Caven, de presentatrice en actrice Brigitte Lahaie en schrijfster Catherine Millet. Verkrachting is een ernstige misdaad, maar flirten, verleiding en hoffelijkheid zijn geen 'machoagressie', beklemtonen zij.

Lees verder na de advertentie

Er is sinds Amerikaanse media afgelopen herfst begonnen te schrijven over de seksuele agressie van de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein veel meer aandacht voor seksueel geweld. Dat is volgens de vrouwen in beginsel heel goed, maar het zou zijn doorgeslagen in een heksenjacht, waar vooral de tegenstanders van seksuele vrijheid de vruchten van plukken, zoals fanatieke religieuzen of reactionairen.

Tal van mensen worden volgens de ondertekenaars behandeld als misdadigers, omdat ze enkel wat stuntelig de aandacht van een vrouw probeerden te trekken. En wie de mening van #MeToo niet deelt, wordt als verraadster of medeplichtige afgeschilderd.

Lees ook: De 75ste Golden Globes-uitreiking stond in het teken van #MeToo

Deel dit artikel