Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Forse eisen tegen blokkeerders Zwarte Piet-protest

Samenleving

Hans Marijnissen

Jenny D.(r) komt samen met andere gedaagden aan bij de rechtbank waar de rechtszaak rond de A7-blokkade in Leeuwarden wordt behandeld. © ANP

Justitie heeft vandaag bij de formulering van de eis tegen de demonstranten die vorig jaar hebben meegedaan aan de blokkade van de A7, hard uitgehaald tegen de veertigjarige Jenny D. 

Zij had op Facebook tot de actie opgeroepen. Zij moet daarvoor een taakstraf van 240 uur krijgen en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden, vindt justitie.

Lees verder na de advertentie

Het Openbaar Ministerie neemt het de vrouw kwalijk dat ze anderen heeft aangezet tot strafbare feiten, mensen die nog nooit met justitie in aanraking waren geweest. Ook het interview dat ze tijdens de intocht gaf voor het lege vak waar de anti-Zwarte Piet-demonstranten nooit waren aangekomen, wordt haar kwalijk genomen. Het OM sprak van minachting. ,,Ze vierde daar haar triomf'', zei de officier van justitie.

Een enkeling die een grotere rol zou hebben gespeeld hoorde 150 uur taakstraf eisen

Tegen de 34 blokkeerders van de A7 tijdens de sinterklaasintocht vorig jaar zijn verschillende cel- en taakstraffen geëist. Tegen een verdachte die dwang had gebruikt tijdens de blokkade is een half jaar cel waarvan drie maanden voorwaardelijk geëist. Voor de meeste verdachten werd een taakstraf van 120 uur gevraagd. Een enkeling die een grotere rol zou hebben gespeeld hoorde 150 uur taakstraf eisen. Wie een kleinere rol speelde hoorde 80 uur eisen.

Bedreigingen en intimidaties

De blokkeerders wilden vorig jaar een demonstratie tegenhouden van anti-Zwarte Piet-activisten, die onderweg waren naar de intocht in Dokkum. De drie bussen waarin ze zaten werden eerst op de A6 en later op de A7 tot staan gebracht. Daarbij gebruikten de blokkeerders volgens het Openbaar Ministerie (OM) dwang en bedreigden en intimideerden ze de inzittenden.

Lees ook:

Mensen die tegen zwarte piet zijn om 'zwarte mensen niet te kwetsen', missen het punt

De column van Seada Nourhussen. Als mensen tegen mij zeggen dat ze 'tegen zwarte piet' zijn omdat ze 'zwarte mensen niet willen kwetsen', denk ik altijd: je mist het punt. Kwetsen is een oninteressant fenomeen dat je aan gevoelens kunt verbinden in plaats van aan systemen. 

De blokkade was ludiek bedoeld, zegt verdachte van Zwarte Piet-tegenactie

Ze maakte zich zorgen om de kinderen en de tegenactie bij de anti-Piet-demonstranten was ludiek bedoeld. Dat verklaarde Jenny D., die wordt verdacht van opruiing, donderdagochtend in de rechtbank in Leeuwarden.  

Deel dit artikel

Een enkeling die een grotere rol zou hebben gespeeld hoorde 150 uur taakstraf eisen