Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

FNV vraagt aandacht voor onveiligheid asielzoekerscentra

Samenleving

Redactie

Vluchtelingen bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel. © ANP

Vakbond FNV is geschokt over het aantal en de ernst van de meldingen die zij heeft binnengekregen over onveilige werksituaties van medewerkers bij asielzoekerscentra. 

Vanuit diverse opvanglocaties kwamen in twee weken tijd ruim 60 meldingen binnen. Het grootste deel daarvan gaat over dagelijkse geweldsincidenten, niet alleen onderling tussen bewoners, maar ook rechtstreeks naar het personeel. 

Lees verder na de advertentie

Veel meldingen bevatten situaties met verbale en fysieke agressie, pistolen, messen en andere scherpe voorwerpen, doodsbedreigingen, (seksuele) intimidatie, suïcidepogingen en drugsoverlast. Maar ook onveilige gebouwen (‘je kunt niet altijd uit een benarde positie wegkomen’ of ‘gangen van maar een meter breed’), en ‘te weinig beveiliging en vast personeel’. 

Ook wordt geklaagd over het ontbreken van beschermingsmiddelen. FNV ontving de afgelopen maanden al tal van signalen dat medewerkers van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) te maken hebben met onveilige werksituaties. Daarom opende de vakbond medio februari een meldpunt. De vakbond publiceerde  ook anonieme noodkreten van personeel. ‘In de zogenaamde aso-AZC’s zit slechts een klein deel van overlastgevende asielzoekers, maar bij ons is de groep vele malen groter’. En: ‘Er is sprake van bendevorming en zij handelen veel in drugs’. 

Lees ook:

Hoe een groep azc-bewoners Ter Apel terroriseert

Geen kwaad woord over het azc zelf, maar Ter Apel wordt zo langzaamaan wanhopig van de groep asielzoekers die overlast veroorzaakt. Het dorp kijkt naar Den Haag voor een oplossing. ‘De irritatie groeit, het ongenoegen groeit. Er moet iets gebeuren.’

‘IND begrijpt homo-vluchteling niet’

Zijn er nu wel of niet nieuwe richtlijnen voor homoseksuele asielzoekers? Asieladvocaten zien dat vluchtverhalen van homo’s nog steeds langs een westerse meetlat gelegd worden.

Deel dit artikel