Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Felgekleurde pakken en net iets te overdreven cool: de Mexicaanse pachucos zijn terug van weggeweest

Samenleving

Jan-Albert Hootsen

© AFP
Standplaats Mexico

De pakken van de mannen zijn felgekleurd oranje, blauw, groen of geel. Broek, compleet met lange ketting uit de zak, en jasje zijn eigenlijk een maatje of twee te groot, net als de stropdas. 

Toch zien ze er piekfijn uit; de hoed met de wijde rand maakt het helemaal af. Wie net als ik in de jaren negentig van de vorige eeuw is opgegroeid, herkent de kledingstijl meteen van stripfiguur 'The Mask', door acteur Jim Carrey vertolkt in de gelijknamige superheldenkomedie uit 1994.

Lees verder na de advertentie

Hun houding is een en al stijl, een en al rock-'n-roll; ze begroeten vrouwen door hun hoofd licht te buigen en de rand van hun hoed aan te raken. Ze staan gebogen tegen de muren aan, precies zo dat hun glimmende, tweekleurige leren schoenen (zwart of wit met de kleur van hun pak) altijd zichtbaar zijn. Ze zijn net íets te overdreven cool, maar dat is precies de bedoeling.

De pachucos zetten zich af tegen hun moeilijke le­vens­om­stan­dig­he­den door zich uitbundig te kleden en te gedragen

De mannen zijn op de gemiddelde dinsdag- en zondagavond te vinden in danszaal Los Angeles, in de ruige wijk Guerrero in het centrum van Mexico-Stad. Het motto van de bar is: 'Als je Los Angeles niet kent, ken je Mexico niet'. Maar dat is strikt genomen niet helemaal waar, want de culturele wortels van de tent liggen toch vooral in Californië.

Pachucos

Zo ook die van de mannen, die pachucos worden genoemd. Wie ze nooit eerder heeft gezien, verwart hun stijl en houding misschien met een nieuwe hipstertrend, maar niets is minder waar. Ze zijn juist een overblijfsel van lang vervlogen tijden.

De pachucos stammen uit het Los Angeles van de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw. Ze waren de kinderen van Mexicaanse migranten en groeiden op in arme gezinnen in de getto's van een vijandige Amerikaanse stad, waar het leven op straat hard was en de discriminatie van Mexicanen een dagelijkse realiteit.

De subcultuur is bezig aan een langzame, bescheiden terugkomst

Net als de nozems zetten de pachucos zich af tegen hun moeilijke levensomstandigheden door zich uitbundig te kleden en te gedragen. Het waren Mexicaanse dandy's, die in hun net iets te grote pakken zo glad en cool mogelijk achter de meisjes aan gingen. In Los Angeles is de pachucocultuur mettertijd verdwenen en onder de Mexicaans-Amerikaanse jongeren later vervangen door de chicanos, een andere rebelse subcultuur.

Terugkomst

Toch zijn de pachucos verre van uitgestorven; de subcultuur is bezig aan een langzame, bescheiden terugkomst, maar dan wel in Mexico-Stad. De afgelopen jaren duiken ze steeds vaker op in het hoofdstedelijke straatbeeld, en dan vooral in het nachtleven in de oudere wijken van het centrum. Daar zie je pachucos van in de zeventig en tachtig; vaak teruggekeerde (of gedeporteerde) Mexicanen die in Los Angeles zijn opgegroeid en hun cultuur meegenomen hebben. De jongere pachucos zijn hun kinderen en kleinkinderen, die de stijl een op een kopiëren.

Zich afzetten tegen het harde straatleven, zoals hun voorgangers dat in Los Angeles deden, doen de pachucos in Mexico-Stad anno 2018 niet echt. Toch zit er nog steeds een protestelement aan. Door het in leven houden van de subcultuur laten de pachucos op hun eigen manier zien dat - in een tijd waarin de Verenigde Staten en Mexico op politiek gebied de laatste tijd om allerlei redenen botsen - de wortels tussen beide landen innig vergroeid zijn.

Jan-Albert Hootsen schrijft regelmatig over zijn woon- en werkplaats Mexico. Lees hier meer artikelen. 

Lees ook: Hoe de Mexicaanse overheid de media corrumpeert

Enkele jaren geleden organiseerde de toenmalige gouverneur van Estado de México, Eruviel Ávila, een feestje voor de pers. Een flink aantal uitgenodigde journalisten reed er weg in gloednieuwe auto's.

Deel dit artikel

De pachucos zetten zich af tegen hun moeilijke le­vens­om­stan­dig­he­den door zich uitbundig te kleden en te gedragen

De subcultuur is bezig aan een langzame, bescheiden terugkomst