Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Facebookbaas ziet gemeenschappen als antwoord op nationalisme

Home

Marco Visser

© EPA

Mark Zuckerberg maakt zich zorgen over de mensheid. Daarom legt de Facebookbaas in 5700 woorden uit hoe hij de wereld wil verenigen.

Het is alsof de oprichter van Facebook een businessplan heeft geschreven terwijl hij op de top van een berg mijmerde over de toestand in de wereld. Donderdagavond verscheen het ‘Zuckerberg Manifesto’, een aanvulling op de strategie die Facebook bij de beursgang in 2012 publiceerde. Het is document vol utopische vergezichten. Het begint al met de openingsalinea waarin Mark Zuckerberg zich afvraagt of wij bouwen aan de wereld die we willen.

Lees verder na de advertentie
Zuckerberg maakte zich al langer zorgen over de opmars van het populisme en nationalisme.

Het is in elk geval niet de wereld die Zuckerberg wil. “Wereldwijd zijn er mensen die achterblijven door globalisering en door bewegingen tegen globale verbintenissen”, schrijft hij. “In deze tijden is het belangrijk dat Facebook de sociale infrastructuur kan bieden waarmee mensen een wereldwijde gemeenschap kunnen bouwen die voor iedereen werkt.”

Wat de Facebookbaas met deze zinnen duidelijk wil maken is dat hij zich zorgen maakt over het toenemend isolationisme. De Verenigde Staten zijn daarvan het duidelijkste voorbeeld, met een ‘America first’-president die hoge muren van importtarieven en prikkeldraad wil optrekken om Amerikanen te beschermen tegen het buitenland. Toch was het niet de verkiezing van Trump waardoor Zuckerberg achter zijn toetsenbord kroop. Hij maakte zich al langer zorgen over de opmars van het populisme en nationalisme.

Tegengif

Een wereldwijde gemeenschap ziet hij al het beste tegengif. Het woord gemeenschap keert dan ook tachtig keer terug in zijn essay. Het begint al bij de gemeenschap van stammen waaruit we voortkomen. Stammen werden naties. En nu is volgens Zuckerberg de tijd gekomen voor de wereldwijde gemeenschap, want de ‘uitdagingen als klimaatverandering, terrorisme en pandemieën zijn grensoverschrijdend’.

Facebook wil dus nog machtiger worden dan het nu al is

En daar speelt Facebook een belangrijke rol in. Het verbinden van familie en vrienden was één, nu is het tijd voor de volgende stap. Dat wil niet zeggen dat de wereld een grote gezellige familie wordt. Het fundament van die mondiale gemeenschap bestaat volgens de Facebookbaas uit miljoenen kleine, lokale gemeenschappen die mensen helpen en ondersteunen. Op grotere, grensoverschrijdende schaal kunnen online groepen de veiligheid vergroten door problemen als terrorisme en klimaatverandering aan te pakken.

Niet verantwoordelijk

Facebook wil dus nog machtiger worden dan het nu al is. Dat zorgt ook voor kritiek. Kan een technologiebedrijf zoveel macht aan, volgens welke ethische normen handelt het? Zuckerberg heeft zich lang verscholen achter het standpunt dat ‘Facebook geen medium is’, en dus niet verantwoordelijk voor wat er op het netwerk verschijnt.

Die houding is niet meer vol te houden. 1,7 miljard mensen hebben ondertussen een Facebookprofiel. De algoritmen van het netwerk bepalen welk nieuws wel en niet verschijnt. Naakt? Verboden, zelfs als het om kunst gaat. Maar live beelden van moorden verschenen wel op het netwerk, al is dat uiteraard tegen de regels van Facebook. In een groter verband heeft de verspreiding van nepnieuws de meeste invloed. Ironisch genoeg speelde dat precies Donald Trump in de kaart, de man die hij niet noemt in zijn essay maar wel staat voor alles dat Zuckerberg verafschuwt.

Filterbubbels

Een voorbeeld van nepnieuws was een bericht over een pedofielennetwerken van Democraten in de kelder van een pizzeria. Dat soort onzin bleek zich via Facebook razendsnel te verspreiden. Zuckerberg had al aangekondigd actie te ondernemen tegen nepnieuws. Daarnaast wil hij kunstmatige intelligentie gebruiken om wangedrag op te sporen om pesters en beelden van extreem geweld te weren.

Een veelgenoemd nadeel van Facebook zijn de zogeheten echokamers waar gelijkgestemden elkaar feliciteren met hun scherpzinnige visies zonder open te staan voor andere geluiden. Dat wakkert de polarisatie in de samenleving aan. Zuckerberg erkent dat hij iets moet doen aan deze echokamers. Hij denkt er aan om in deze ‘filterbubbels’ ook andere meningen te laten horen, maar hoe, dat staat nog niet in het document.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Zuckerberg maakte zich al langer zorgen over de opmars van het populisme en nationalisme.

Facebook wil dus nog machtiger worden dan het nu al is