Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Elders zou een doodskist in de metro wellicht voor ophef zorgen, in Mexico-Stad gebeurde iets anders

Samenleving

albert-jan hootsen

Een vrouw op een metrostation in Mexico-Stad. © AFP
Standplaats

Een foto van vier mannen die met een doodskist door een metrostation in Mexico-stad liepen, werd, nadat die woensdag op Twitter opdook, meteen door duizenden gedeeld. 

Vier mannen liepen metrostation Allende binnen, in het centrum van Mexico-Stad, met een donkergrijze doodskist op de schouders. Ze kochten keurig een kaartje, schakelden een politieagent in en tilden, met wat kunst en vliegwerk, het gevaarte over de poortjes naar het spoor. En ja, er lag iemand in. Volgens de nieuwsberichten over de foto kon de familie van de in kist rustende overlevende geen begrafenisauto betalen. Ze namen het ding dus maar mee in de metro.

Lees verder na de advertentie

Elders zou de wetenschap dat een stoffelijk overschot het openbaar vervoer heeft genomen wellicht voor de nodige ophef hebben gezorgd. De Chilangos, de inwoners van Mexico-Stad, maken zich er evenwel niet druk om; zij waren woensdag vooral geamuseerd en verplaatsten hun aandacht al snel naar andere zaken.

De tekst gaat verder onder de tweet.

Enorme afstanden 

Dagelijks slibben miljoenen auto's de wegen van Mexico-Stad helemaal dicht, en door de enorme afstanden die vaak moeten worden afgelegd, is de ondergrondse voor veel hoofdstedelingen de enige vervoersoptie, zeker voor de minder gefortuneerden die zich geen auto kunnen veroorloven. Het metrosysteem, een van de grootste ter wereld, is daardoor letterlijk en figuurlijk een ondergrondse samenleving op zichzelf. Veel stations zijn kleine gemeenschappen, waar de passagiers zich richting het spoor een weg banen langs tientallen winkeltjes, kleine kunstexposities of zelfs ruimtes waar schrijvers voor geïnteresseerden een boek presenteren.

Anders dan het equivalent in bijvoorbeeld New York wordt de metro hier ook door duizenden mensen gebruikt als vrachtvervoer. Op een doordeweekse dag strompelen marktverkopers de wagons binnen met enorme pakketten waren op hun rug. Elke dag is wel ergens een katholieke feestdag, waardoor tot soms wel twee meter hoge heiligenbeelden ook tot de reguliere passagiers mogen worden gerekend.

Niet zelden nemen bruidsparen die geen autokaravaan kunnen betalen de metro naar de kerk waar hun huwelijk wordt voltrokken

Niet zelden 

Niet zelden nemen bruidsparen en hun gasten die geen autokaravaan kunnen betalen de metro naar de kerk waar hun huwelijk wordt voltrokken, met band en al. 'Tot het overstappen ons scheidt', kopte een website onlangs grappend boven een artikel over bruidsjurken in de ondergrondse. En dan zijn er natuurlijk nog de vagoneros, de duizenden muzikanten, verkopers, predikanten en politieke folderaars voor wie de treinen hun dagelijks werkterrein zijn.

Kleurrijk en fascinerend is de metro in Mexico-Stad daardoor zeker, maar ze is ook al jaren eigenlijk veel te klein voor de enorme mensenmassa's en alle economische activiteit. Voor de regering van Mexico-Stad is het een permanent hoofdpijndossier; als de ondergrondse niet goed loopt, schaadt het de bovengronds economie.

Campagne tegen vagoneros 

In 2013 begon de regering van burgemeester Miguel Ángel Mancera daarom een campagne tegen vagoneros; politieagenten kregen de instructie ze de stations niet meer binnen te laten, in de hoop de metro wat ordentelijker te maken. Vooralsnog heeft het weinig uitgehaald. Voor een kleine 'bijdrage' knijpen agenten graag een oogje dicht, dus verkopers en muzikanten vinden nog altijd hun weg naar de wagons.

Zo ook eerdergenoemde doodskist. Nog dezelfde dag waarop het gevaarte over de poortjes van station Allende werd getild, wist dagblad Excelsior te vertellen dat het vervoer van een stoffelijk overschot in de metro toch echt allerlei regels overtreedt. De politieman die het toestond kreeg een boete, maar de kans is klein dat die afschrikkend werkt. Sterker nog, de foto van afgelopen woensdag zal veel Chilangos eerder op ideeën hebben gebracht.

Lees meer over dit onderwerp in het dossier 'Standplaats Mexico'. 

Deel dit artikel

Niet zelden nemen bruidsparen die geen autokaravaan kunnen betalen de metro naar de kerk waar hun huwelijk wordt voltrokken