Marjan van Loon is president-directeur van Shell Nederland. De beeldvorming klopt totaal niet, zegt ze - Shell vergoedt alle schade. Dat blijkt gewoon als je feiten en data rond die juridische constructie op een rijtje zet. Maar hoe kon die media-rel dan ontstaan? Shell heeft geblunderd, had toch een communicatie-adviseur moeten inzetten?
Ach, zegt Van Loon, wij zijn natuurlijk een stel techneuten - techneuten die de feiten en data kennen en dan denken dat die ook anderen duidelijk zijn. Even later: wij zijn ingenieurs en kijken naar de data, kijken rationeel.
Een techneut heeft niets met gedoe in politiek en media
Wat is de kracht van dit techneuten-frame?
Eén. Het is ontwapenend, relativerend. Een techneut doet gewoon zijn werk - zijn eerlijke, ingewikkelde werk. Die heeft nu eenmaal niets met gedoe in politiek en media. En tja, dan maak je wel eens een communicatiefoutje.
Twee. Ze zet de media weg. Techneuten laten zich leiden door de feiten, door data. Dus laten de media zich níet leiden door de feiten, door data.
Drie. Zo staat de techneut tegenover de communicatie-adviseur. Dan kies je toch voor de techneut, de probleemoplosser. ‘De Titanic had een ijsbergprobleem, geen communicatieprobleem’, zei een adviseur van Bill Clinton ooit. Zo is dat, denken we.
Door een slimme term beschrijf je niet alleen de werkelijkheid, je maakt haar ook, analyseert bestuurskundige Hans de Bruijn in zijn wekelijkse rubriek.