Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Een 'lekker wijf' past niet in de liedjes van een moderne universiteit

Samenleving

Gerrit-Jan KleinJan

Hier blijft het nog leuk: studenten tijdens de 'ontgroening' van de Amsterdamse Theaterschool. © anp

Studentenverenigingen komen steeds meer onder het vergrootglas van de universiteiten te liggen. Het 'lekkere wijf' moet uit de zangbundel.

En wéér is er gedoe bij een studentenvereniging. Dit keer zijn het schunnige liedjes die Utrechtse studenten aardwetenschappen in hun zangbundel hadden staan. Per direct heeft de Universiteit Utrecht de geldkraan van de Studievereniging Aardwetenschappen dichtgedraaid. Het is de tweede Utrechtse vereniging in korte tijd waarmee de universiteit de banden verbreekt.

Lees verder na de advertentie

De aanpak in Utrecht past in een trend waarin studentenverenigingen onder het vergrootglas liggen. Zo verbrak onlangs ook de Erasmus Universiteit de banden met het Rotterdams Studentencorps na excessen tijdens de ontgroening. "Universiteiten willen af van dit soort gedrag omdat ze de afgelopen tien, vijftien jaar heel erg zijn veranderd. De studentenpopulatie is nog groter en diverser geworden", zegt universiteitshistoricus Ab Flipse die verbonden is aan de Amsterdamse Vrije Universiteit. "Universiteiten zijn hierdoor minder een ivoren toren. Het gevolg is dat corporale gebruiken bij sommige verenigingen heel ver af staan van veel nieuwe studenten."

Imago

Flipse wijst nog een reden aan waarom verenigingen op hun tellen moeten passen. "Incidenten zoals we die de afgelopen tijd zien passen niet bij het imago van een moderne universiteit die er voor iedereen wil zijn. Universiteiten worden geleid als een bedrijf, waarbij bestuurders vaker denken aan de reputatie van de instelling."

Bij de studievereniging van de studie aardwetenschappen werden tijdens het introductieweekend liederen gezongen met teksten als 'Mijn moker is mijn derde been, ik ram er stenen mee kapot, maar 'k douw 'm liever in je grot', zo werd deze week bekend. Ook werden vrouwen in de zangbundel omschreven als 'veldwerkslet' en 'lekker wijf'.

Dit soort zaken staat haaks op het beleid dat iedereen gelijkwaardig wordt behandeld

Woordvoerder Wietske de Lang

Het incident volgt kort nadat bekend werd dat in dezelfde stad bij het vrouwencorps UVSV tijdens de introductie eerstejaars werden bespuugd, iemand net zolang moest eten totdat die moest braken en astmamedicijnen werden afgepakt.

Incident

De universiteit is het zat om op elk incident apart te reageren en gaat met alle verenigingen nog eens stevig praten over de cultuur die de academische instelling wenst. De recente gebeurtenissen zijn 'ontoelaatbaar' en 'niet acceptabel', zegt woordvoerder Wietske de Lange. "We hebben besloten om het universiteitsbreed aan te pakken en alle verenigingen erbij te betrekken. Dit soort zaken staat haaks op het beleid van onze universiteit waarin is vastgelegd dat iedereen gelijkwaardig wordt behandeld en iedereen zich veilig moet voelen." Vrees voor reputatieschade speelt ook een rol in de stevige aanpak in Utrecht, erkent De Lange. "Maar dat is niet de voornaamste drijfveer."

Om fout gedrag uit te bannen hebben vrijwel alle universiteiten geschreven afspraken met studentenverenigingen waarin staat dat vernederingen, geweld en seksueel getinte opmerkingen taboe zijn. Universiteitsbesturen sturen aan op een cultuurverandering bij verenigingen. Kroegcultuur moet plaatsmaken voor academische vorming, staat bijvoorbeeld in een rapport van een commissie die het Groningse studentencorps Vindicat afgelopen jaar op de korrel nam. "Een treffend voorbeeld van hoe de cultuur op de universiteiten is veranderd", meent historicus Flipse. "Ooit werd kroegcultuur gezien als onderdeel van de academische vorming. Nu staat het er haaks op."

Elders ging het ook mis bij ontgroeningen

Ook in Groningen, Delft en Maastricht kwamen studentenverenigingen negatief in het nieuws tijdens ontgroeningen.

→ Leden van de Groningse vereniging Vindicat richten in september bij een sushi-restaurant vernielingen aan. Een buurtbewoner gooit een bak water naar beneden om de lallende meute tot bedaren te brengen. Voor straf krijgt het verenigingsbestuur dit jaar geen bestuursbeurzen.

→ De Delftse studentenvereniging Virgiel verzwijgt dat een studente een zware hersenschudding opliep tijdens de ontgroening. Ook voor deze vereniging zijn er dit jaar geen bestuursbeurzen.

→ Studentenvereniging Tragos heeft volgens de Universiteit Maastricht lak aan de ontgroeningsregels. Wat er precies gebeurde in september is niet duidelijk, wel trekt de universiteit een derde van de subsidie in. Een jaar eerder kregen eerstejaars bij Tragos te weinig slaap en liepen ze een verbrande tong op door een gloeiend hete drank.

Groningen pakt de zaken serieus aan en wil helemaal af van de rituelen, is te lezen in Groningen wil de eerste ontgroeningsvrije stad worden

Een lezer van Trouw stelde kortgeleden voor niet langer te ontgroenen, maar studenten te 'onderwerpen' aan een sociale dienstplicht: Ontgroenen: sociale dienstplicht en sport

Deel dit artikel

Dit soort zaken staat haaks op het beleid dat iedereen gelijkwaardig wordt behandeld

Woordvoerder Wietske de Lang