Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Economisch herstel nu in het hele land merkbaar

Samenleving

Koos Schwartz

Er wordt weer volop gewinkeld. © anp

Wanneer gaat het economisch goed met Nederland? Als het druk is op de woonboulevards, als er gretig wordt gegeten en gedronken in café’s en restaurants én als er veel mensen een baan hebben.

Die situatie doet zich nu voor in Nederland, blijkt uit vandaag verschenen cijfers van verschillende organisaties. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hadden 10,2 miljoen mensen eind september werk. Het aantal werknemers steeg in een jaar tijd met 155.000. Het aantal banen nam met 223.000 toe. 

Lees verder na de advertentie

Er kwamen vergeleken met vorig jaar 57.000 werknemers met een vaste baan bij, de grootste stijging sinds 2009. Het aantal flexkrachten steeg in een jaar met 98.000, waaronder een groot deel met uitzicht op een vast contract. Er kwamen 27.000 zzp’ers bij. Nederland telt inmiddels ruim 2 miljoen zelfstandigen.

Werklozen

Het is dus niet vreemd dat de werkloosheid verder daalde. Eind september zaten 418.000 mensen zonder werk. Dat waren er 25.000 minder dan een jaar geleden. Bij die cijfers past een kanttekening. Onder een ‘werkloze’ verstaat het CBS iemand die minder dan een uur in de week werkt, die direct beschikbaar is voor de arbeidsmarkt en die recent heeft geprobeerd om werk te krijgen. Wie meer dan een uur in de week werkt, is in de definitie van het CBS niet werkloos. Het CBS schat dat er 1,3 miljoen mensen zijn die net buiten die definitie vallen en/of die graag meer willen werken dan ze nu doen. Het aantal banen steeg het sterkst in de handel, de zakelijke dienstverlening en de zorg.

Consumenten besteedden in het derde kwartaal zo’n 2,5 procent meer dan een jaar eerder

Consumenten besteedden in het derde kwartaal zo’n 2,5 procent meer dan een jaar eerder. Vooral keukenwinkels (16,6 procent), meubelzaken (15,3 procent) en gemengde woonwinkels (13,4 procent) boekten hogere omzetten, volgens onderzoeksbureau INretail. Ook in de horeca was het beduidend drukker.

Niet alleen in de Randstad, ook in het oosten van het land steeg de omzet van de woonbranche met 21,5 procent. Volgens INretail is dat een bewijs dat het economisch herstel zich nu overal in Nederland doet voelen.

Opvallend is dat de loonstijgingen nog altijd achterblijven, maar het CBS verwacht verandering en volgend jaar een loonstijging van 2,5 procent en in 2019 van 3,5 procent.

Deel dit artikel

Consumenten besteedden in het derde kwartaal zo’n 2,5 procent meer dan een jaar eerder