Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Door de crisis ontpopte deze ABN-stagiaire zich tot bokskampioen

Samenleving

Jeannine Julen

Delano James © Privefoto
Valse start

De crisis van 2008 beroofde afgestudeerden van de kans hun dromen na te jagen. Vandaag: Delano James (27) liep stage bij een grote bank net toen het bankwezen de broekriem aantrok. Uiteindelijk vond hij zijn heil in de sport.

Eigenlijk wilde hij voetballer worden. Maar als Delano James in 2008 zijn havodiploma op zak heeft en die droom nog steeds ver weg lijkt, kiest hij voor een ander beroep in de voetbalwereld. Dat van spelersmakelaar, vertelt hij aan zijn beste vrienden. "Zo'n makelaar regelt de transfers van voetballers. Dat vond ik wel stoer." Dus begint de dan 17-jarige James aan de opleiding Management Economie en Recht. Goed voor als je 'iets' met economie wil, leert hij tijdens een proefstudeerdag. En misschien ook wel goed als je 'iets' economisch in de voetbalwereld wil, hoopt hij.

Lees verder na de advertentie
Veel meer dan kopiëren, printen en scannen van documenten deed ik niet

Delano James over zijn gemeentebaantje

Maar gedurende zijn opleiding (die overigens niet geschikt is voor aankomende spelersmakelaars, ontdekt hij snel) verbreedt zijn interesse. Na een stage bij ABN Amro is James er zelfs helemaal zeker van dat hij het bankwezen in wil. "Ik kwam op de afdeling private banking te werken en kreeg te maken met de beleggingswereld. Het contact met de klanten, het advies dat je dan geeft. Ik vond het machtig interessant." Maar als hij in 2013 zijn stage afrondt, zit de financiële sector niet te springen om afstudeerders. Banken trekken massaal de broekriem aan en beginnelingen als James moeten jarenlang ervaring hebben om een startersfunctie te bemachtigen.

Scannen en kopiëren

Hij doet in een half jaar tijd een kleine dertig sollicitatiebrieven de deur uit. Aan banken en verzekeringsmaatschappijen. Twee keer wordt hij uitgenodigd. Het leidt niet tot een baan. Noodgedwongen gaat James meer uren werken bij zijn bijbaan als pizzabezorger. "Anders had ik geen inkomsten meer." En bij de gemeente Den Haag weet hij een administratief baantje te scoren. "Veel meer dan kopiëren, printen en scannen van documenten deed ik niet."

Was ik bij ABN Amro blijven hangen, dan was ik waarschijnlijk nooit zover gekomen met boksen

Na ongeveer een jaar aanmodderen met bijbaantjes zoekt James zijn heil in de sport, zijn oude liefde. Via via begint hij als personal trainer. Eerst als stagiair. "Om mezelf te bewijzen." En uiteindelijk als trainer op een nulurencontract. "Ik begon met één uur werk in de week. Dat werd vijf en uiteindelijk negen uur." Ondertussen steekt hij meer tijd in zijn hobby boksen, waar hij tijdens zijn studie mee begon. Zelfs zo veel dat hij in 2017 tot nationaal kampioen wordt uitgeroepen. "Was ik bij ABN Amro blijven hangen, dan was ik waarschijnlijk nooit zover gekomen met boksen."

Niet alleen is James, inmiddels 27, nu topsporter, als zelfstandig personal trainer zit zijn agenda bomvol.

En bij de ABN? Af en toe kwam hij, tot afgelopen mei, langs om zijn oud-collega's met looptrainingen en bootcamps te laten zweten. Maar in dat bankgebouw liggen zijn dromen niet meer. "Wat ik hoop? Dat ik mee kan doen aan de Olympische Spelen in 2020. En op termijn wil ik mijn eigen bedrijf beginnen. Om boks- en algemene sportlessen te geven. Maak ik toch nog gebruik van mijn opleiding."

Verloren generatie

Jongeren die afstuderen in het midden van de economische crisis, in de jaren 2010 tot en met 2015, worden nu al de verloren generatie genoemd. De baan waarvoor ze leerden, is er niet. Als de crisis over is, gaan ze weer solliciteren naar banen waarvoor ze geleerd hebben. 
Pas afgestudeerden gaan dan voor, die zijn jonger en goedkoper. Weer vist de verloren generatie achter het net. Hoe vergaat het hen na deze valse start? Trouw portretteert een aantal mensen van deze generatie. Andere afleveringen vindt u hier.

Lees ook:

'Van een lerarenoverschot naar een tekort, ongelooflijk toch?'

De 31-jarige Sarah Groen uit Almere komt uit een echte onderwijsfamilie, haar oma stond voor de klas, haar tante doet dat nu en haar moeder is schooldirecteur. "Ik heb na acht jaar invallen op verschillende scholen eindelijk een vast contract."

Deel dit artikel

Veel meer dan kopiëren, printen en scannen van documenten deed ik niet

Delano James over zijn gemeentebaantje

Was ik bij ABN Amro blijven hangen, dan was ik waarschijnlijk nooit zover gekomen met boksen