Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Die framing van de gele hesjes als vertegenwoordigers van de middenklasse is bezwaarlijk

Samenleving

Hans de Bruijn

Demonstranten bij een protest in Parijs op 15 december 2018 © Photo News
Framing

Édouard Louis is een Franse schrijver en komt uit een straatarm gezin. Hij heeft de extreme armoede bij veel Franse gezinnen gezien en kent hun levensgevoel: wij zijn arm, wij bestaan niet in de ogen van anderen, wij worden weggehouden uit het publieke debat.

Hij ergert zich aan manier waarop de gele hesjes worden geframed. Ze zouden de Franse ‘middenklasse’ vertegenwoordigen. De middenklasse die noch arm, noch rijk is, alleen minder vanzelfsprekendheden kent dan vroeger. Wat is zijn bezwaar daartegen?

Lees verder na de advertentie

Als dit protesten van de middenklasse zijn, dan worden de protesten opeens minder bijzonder. Ze worden onderdeel van de Franse traditie van massale protesten en stakingen vanuit de middenklasse. Die protesten gaan meestal vanzelf weer over. Je de-legitimeert het protest hiermee, zegt Louis. Zeker als je vervolgens over het geweld begint: dan zijn de protesten een Franse traditie, die ontaardt in geweld.

Dat lijkt twee keer fout.

Een. Het is zonde van de mooie traditie, van de Franse folklore.

Twee. Geweld is natuurlijk onacceptabel als het hier slechts om een traditie gaat. Dus is de logische conclusie dat de gele hesjes moeten ophouden.

Het gaat niet om de middenklasse, zegt Louis. Het gaat om arm Frankrijk, dat vaak niet eens het geld heeft om naar Parijs te reizen en daar te demonstreren. En het geweld? Dat vindt Louis niet bijzonder, het is bijzonder dat de meesten van deze arme mensen geweld afwijzen.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Bestuurskundige Hans de Bruijn wijst wekelijks op voorbeelden van framing. Zie ook trouw.nl/framing.

Deel dit artikel