Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Dementie, een langgerekt afscheid

Samenleving

Iris Pronk

© Linelle Deunk

De vader van topkok Ron Blaauw deed twee keer boodschappen met hetzelfde lijstje. "Daar maakten we dan een geintje over: Morgen weer hetzelfde eten, pap."

De moeder van historicus Maarten van Rossem zag hem voor Jezus aan. "Maar dat was maar één weekend, hoor. De week daarop zei ze: 'Je bent helemaal veranderd. Maar niet in je voordeel'."

Anekdotes
Dit zijn de grappige anekdotes uit 'Het mooiste woord is herinnering', een boek dat vandaag verschijnt ter gelegenheid van Wereld Alzheimerdag. Bekende Nederlanders vertellen daarin over hun ervaringen als mantelzorger met dementie. Die zijn soms mooi, soms pijnlijk en lang niet altijd grappig.

Zo gaat Linda de Mol twee à drie keer per week langs bij haar moeder die niets meer kan, ook niet praten. "Het is zwaar", zegt De Mol. "You're making conversation. Ik zit maar wat te kletsen: 'Jaaa, ik ben naar Albert Heijn geweest, en ik denk dat we vanavond maar asperges gaan eten'. [...] Mijn moeder in goede doen zou zeggen: 'Wat zit jij nou slap te lullen, joh?' Nu brabbelt ze: 'Nou, ik heb nog eh... seveusdeneus'."

Lees verder na de advertentie
Mijn moeder in goede doen zou zeggen: 'Wat zit jij nou slap te lullen, joh?' Nu brabbelt ze: 'Nou, ik heb nog eh... seveusdeneus'.

Linda de Mol

Mantelzorger van de mantelzorger
Oud-voetbaltrainer Co Adriaanse bezocht meestal eerst zijn dementerende moeder in het verpleeghuis en daarna zijn vader, die alleen in een aanleunwoning zat. "Eigenlijk ben je als kind de mantelzorger van de mantelzorger. Ik reed daarna vaak depressief, aangeslagen en verdrietig terug naar huis."

En historicus Van Rossem vertelt hoe zwaar het hem viel om iedere zondag zijn moeder te bezoeken, met wie hij nooit een goede band had gehad. Was ze eerst een 'lastpost', met alzheimer werd ze echt 'onmogelijk'. "Ik zag er als een berg tegenop. Gedurende een aantal jaren heeft de zondag als een duistere wolk boven mijn bestaan gehangen."

Machteloos
'Meneer Alzheimer' heeft ook grote emotionele impact op de kinderen en partners van de patiënt, zo maken de indringende interviews in het boek duidelijk. Ze zijn zelf in de rouw tijdens de ziekte, die ook wel een langgerekt afscheid wordt genoemd. Ze voelen zich machteloos bij het zien van hun dierbare, die soms agressief en panisch wordt en (bij frontotemporale dementie) zelfs compleet van karakter kan veranderen.

Ik reed vaak aangeslagen en verdrietig terug naar huis.

Oud-voetbaltrainer Co Adriaanse over zijn ouders

Of voelen ze zich schuldig omdat ze hun moeder misschien te weinig opzochten. "Is het genoeg geweest?", vraagt een dochter met een zware baan zich af. "Hoe ver wil je gaan? Hoe ver moet je gaan?"

Nu ouderen langer thuis blijven wonen, zal de druk op mantelzorgers alleen maar toenemen. Hoe kan voorkomen worden dat zij een burn-out krijgen? Welke psychische gevolgen heeft de ziekte van een ouder of partner op de mantelzorger? Daarover is nog te weinig bekend, zegt minister van volksgezondheid Edith Schippers in het voorwoord. Zij pleit voor een leerstoel mantelzorg, deels door de overheid gefinancierd.

Pieter Webeling en Frénk van der Linden, 'Het mooiste woord is herinnering. Verhalen over mantelzorg en dementie'. Met fotografie van Linelle Deunk. VUmc Alzheimercentrum, 19,90 euro.

Deel dit artikel

Mijn moeder in goede doen zou zeggen: 'Wat zit jij nou slap te lullen, joh?' Nu brabbelt ze: 'Nou, ik heb nog eh... seveusdeneus'.

Linda de Mol

Ik reed vaak aangeslagen en verdrietig terug naar huis.

Oud-voetbaltrainer Co Adriaanse over zijn ouders