Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Dekker: onmogelijk om volledig overzicht te krijgen van alle sensoren

Samenleving

Jelle Brandsma

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming (VVD) tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer. © ANP

Volgens minister Sander Dekker van rechtsbescherming is het voor gemeenten onmogelijk om precies te weten welke sensoren en camera's informatie vergaren. Daarvoor zijn er te veel partijen betrokken bij het verzamelen van gegevens. 

Niet alleen de overheid gebruikt meet- en filmapparatuur, maar ook bedrijven, zoals de NS en parkeergarages.

Lees verder na de advertentie

De minister kreeg gisteren vragen van de Tweede Kamer na de publicatie in Trouw over Big Data in de stad. D66-Kamerlid Kees Verhoeven sprak van een hype. "Waar wethouders vroeger vooral bezig waren met vastgoed, gaan ze nu digitaal", meent hij. Hij gebruikte het wekelijkse vragenuurtje om de minister naar de Kamer te roepen en wilde weten of hier 'het volgende ict-drama' zich aandient en of de minister ervoor kan zorgen dat beter in kaart wordt gebracht wat er in gemeenten gebeurt: "Burgers moeten beter worden geïnformeerd. De privacy moet goed worden geregeld."

Minister Dekker vindt het de taak van de gemeente om zoveel mogelijk duidelijkheid te krijgen over sensoren en camera's

Dekker wees de Kamer erop dat regels voor de privacy in de wet staan. Daaraan moet iedereen zich houden. Hij vindt het de taak van de gemeenteraad om te vragen om zoveel mogelijk duidelijkheid over de aanwezigheid van sensoren en camera's. In Trouw hekelen experts het gebrek aan transparantie. De minister wil wel met gemeenten gaan praten.

Volgens Dekker zijn er vele toepassingen, van camera's in uitgaanscentra om veiligheid te vergroten tot bewegingssensoren die lichtmasten in- en uitschakelen. "Veel toepassingen zijn goed voor het milieu of bevorderen efficiëntie en veiligheid. Die aspecten moeten worden bekeken in samenhang met het informeren van burgers en hun privacy."

Lees ook: Moeten we wel zo blij zijn met de slimme stad?

Deel dit artikel

Minister Dekker vindt het de taak van de gemeente om zoveel mogelijk duidelijkheid te krijgen over sensoren en camera's