Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bakkers die weigerden homovriendelijke taart te maken winnen rechtszaak

Samenleving

Redactie

Bakkers Daniel and Amy McArthur hebben zich volgens de rechter niet schuldig gemaakt aan discriminatie © AP

Het Noord-Ierse bakkerskoppel dat weigerde een taart te bakken met daarop de boodschap 'steun het homohuwelijk', heeft zich daarmee niet schuldig gemaakt aan discriminatie.

Zo oordeelt het Britse hooggerechtshof na jarenlange juridische strijd. Lagere rechters vonden wel dat de bakkers discrimineerden, maar het hoogste rechtscollege sprak hen vrij. 

Lees verder na de advertentie

Daniel en Amy McArthur uit Belfast wilden in 2014 geen taart bakken met de beeltenis van Bert en Ernie, de genoemde slogan en het logo van QueerSpace, een lobbygroep voor homorechten. "Het is in strijd met wat de Bijbel verkondigt", zei Daniel McArthur destijds. 

Als de bakkers de klant hadden geweigerd omdat hij homoseksueel is of het homohuwelijk steunt, waren ze in overtreding geweest

Volgens het hooggerechtshof is duidelijk dat de bezwaren van de christelijke bakkers niet gericht waren tegen Gareth Lee, de man die de taart wilde bestellen, maar tegen de boodschap. Als ze hem als klant hadden geweigerd omdat hij homoseksueel is of het homohuwelijk steunt, waren ze in overtreding geweest. "Maar dat is iets anders dan hen dwingen een taart te leveren met een boodschap waarmee zij het hartgrondig oneens waren", motiveerde de voorzitter van het hof de uitspraak.

Lee zei gisteren in een reactie op de uitspraak dat hij helaas in Noord-Ierland een tweederangsburger is. "Als homoseksuelen hebben we in Noord-Ierland niet dezelfde rechten als in de rest van het Verenigd Koninkrijk."

Lees ook:

Hooggerechtshof hakt knoop niet echt door in strijd om bruidstaart voor homo's

In de VS speelt een soortgelijke zaak. Mag een bakker weigeren een taart voor een homostel te bakken? Rechters zijn er nog niet uit.

Deel dit artikel

Als de bakkers de klant hadden geweigerd omdat hij homoseksueel is of het homohuwelijk steunt, waren ze in overtreding geweest