Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Australiërs stemmen voor homohuwelijk

Samenleving

ANP/redactie

© AFP

Een meerderheid van de Australische bevolking steunt de invoering van het homohuwelijk. Bij een peiling door het Australische Bureau voor de Statistiek stemde 61,6 procent van de kiezers voor invoering, 38,4 procent was tegen.

Met een variant op een referendum mochten de Australiërs hun stem uitbrengen. Ruim driekwart van de stemgerechten, 13 miljoen mensen, deed mee aan de peiling waarbij ze hun ja of nee per post konden indienen.

Lees verder na de advertentie

Hoewel de uitslag niet bindend is, beloofde de Australische premier Malcolm Turnbull voor Kerstmis een wet klaar te hebben: ,,We moeten de stem van het volk respecteren. We hebben hen om hun mening gevraagd en ze hebben het ons gegeven. Het resultaat is ondubbelzinnig, het is overweldigend. Ze stemden voor eerlijkheid, voor toewijding en ja, voor liefde", aldus de premier.

Toen de uitslag live bekend werd gemaakt, braken duizenden voorstanders van de wet in een park in Sydney uit in gejuich. Australië wordt dan het 36ste land dat het huwelijk voor partners van gelijke sekse invoert.

Deel dit artikel