Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Astana verandert van naam: Kazachstan vernoemt zijn hoofdstad naar ex-president

Samenleving

Janne Chaudron

Archiefbeeld uit januari 2017, toen Astana nog gewoon Astana heette © AFP

De Kazachse ex-president Noersoeltan Nazarbajev is nog geen dag met pensioen, en nu al draagt de hoofdstad zijn naam. Astana (letterlijk hoofdstad in het Kazachs) heet voortaan Noersoeltan.

“Nazarbajevs mening is ontzettend belangrijk, om niet te zeggen het belangrijkst, bij het maken van strategische beslissingen”, aldus de nieuwe president Kassym-Jomart Tokajev die woensdag werd beëdigd. Het parlement ging akkoord met zijn voorstel om de hoofdstad naar Nazarbajev noemen. De stad is het wel gewend om hernoemd te worden: tot 1961 heette ze Akmolinsk, daarna respectievelijk Tselinograd (tot 1992), Akmola (tot 1998) en Astana. 

Lees verder na de advertentie

Nazarbajev (78) besloot dinsdag tot verrassing van velen tussentijds af te treden. Hij was de laatste man die in het Sovjettijdperk (1989) aan de macht kwam. Zijn nalatenschap wordt gekoesterd in Kazachstan, zeker door zijn opvolger. Nazarbajev blijft achter de schermen invloedrijk in zijn rol als voorzitter van de Veiligheidsraad.

Met de Kazachse hoofdstad heeft Nazarbajev een bijzondere band. In 1997 verplaatste hij de hoofdstad van Almaty (nog altijd het commerciële hart van het land) naar het toenmalige Akmola, in het afgelegen noorden. Nazarbajev probeerde zo de Russische minderheid die daar leeft tevreden te stellen. Een Japanse architect maakte van Astana een hypermoderne stad met futuristische wolkenkrabbers. Het meest opvallende gebouw is een glazen piramide: het Paleis voor Vrede en Overeenstemming, opgedragen aan de verschillende religies en etnische groepen die in het land leven.

Wie Nazarbajev na de verkiezingen volgend jaar opvolgt als president is nog onbekend. Speculaties zijn er over dochter Dariga Nazarbajeva. Zij werd gisteren benoemd tot voorzitter van het Hogerhuis, de op twee na belangrijkste functie van het land. 

Wat dit voor een gevolgen heeft voor de wielerploeg Astana is vooralsnog onbekend. 

Lees ook: 

Een tijdperk komt ten einde: de allerlaatste leider uit de Sovjet-tijd gaat met pensioen

Het aftreden van Noersoeltan Nazarbajev betekent het einde van een tijdperk. De president van Kazachstan (78) was de laatste man die in het Sovjet-tijdperk aan de macht kwam. Dinsdag maakte hij na dertig jaar zijn aftreden in een tv-toespraak bekend.

Deel dit artikel