Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Amerikaanse politica trekt zich terug vanwege '#MeToo-beschuldiging'

Samenleving

Redactie

Andrea Ramsey © Facebook

Het waren tot nu toe vooral mannelijke Amerikaanse politici die zich terugtrekken door beschuldigingen van seksuele intimidatie. Maar nu ziet ook een vrouw zich genoodzaakt af te treden. Andrea Ramsey (56), die in de staat Kansas namens de Democraten in de race was voor een zetel in het Huis van Afgevaardigden, wordt ervan beschuldigd een mannelijke oud-werknemer te hebben lastiggevallen.

Het lijkt de eerste keer te zijn dat een vrouw haar functie moet neerleggen sinds het ontstaan van de #MeToo-beweging en het grote aantal beschuldigingen van seksuele intimidatie dat volgde.

Lees verder na de advertentie

Ramsey legde vrijdag haar poging om te verkozen worden stil nadat in de lokale krant The Kansas City Star een artikel verscheen over een rechtszaak uit 2005, aangespannen tegen het bedrijf waarvoor zij destijds werkte.

Een oud-werknemer van dat bedrijf, waar Ramsey een topfunctie had, claimde destijds dat hij zijn baan was verloren omdat hij weigerde het bed met haar te delen. De zaak werd uiteindelijk stilgelegd in 2006. Volgens The Kansas City Star, zou het bedrijf van Ramsey geschikt hebben met de aanklager. Ramsey ontkent zowel de intimidatie als de schikking, maar ziet zich toch genoodzaakt af te haken in de race voor een zetel in het Huis namens Kansas.

“Een man klaagde mijn bedrijf twaalf jaar geleden aan en deed valse beschuldigingen aan mijn adres”, reageerde Ramsey vrijdag via een Facebookpost op haar terugtrekking als kandidaat-Congreslid. “Als die valse aantijgingen direct aan mij zouden zijn gericht, dan zou ik gevochten hebben om mijn naam en reputatie te zuiveren. Nu, twaalf jaar later, dwingt deze zaak mij om mijn race voor het Congres te staken.”

Volgens Ramsey valt zij ten prooi aan kwaadwillende politieke tegenstanders en het ‘zero to­le­ran­ce-beleid’ van de Democraten

Nuancering

De 56-jarige politica schrijft het te betreuren dat de Democratische Partij besloot de campagne van Ramsey niet te zullen steunen na het uitkomen van het nieuws over de rechtszaak. De voormalige zakenvrouw zou volgens The New York Times al 'honderdduizenden dollars' hebben opgehaald voor haar poging het Huis van Afgevaardigden te bereiken. 

Volgens Ramsey valt zij ten prooi aan kwaadwillende politieke tegenstanders en het ‘zero tolerance-beleid’ van de Democraten, die al eerder hooggeplaatste politici zagen aftreden seksuele intimidatie-beschuldigingen. “We zijn op een nationaal moment aanbeland waarop ruwe gerechtigheid belangrijker is dan zorgvuldige analyse en nuancering.”

Ramsey is niet de eerste Amerikaanse politicus die (gedwongen) vertrekt na geconfronteerd te zijn met een beschuldiging van seksuele intimidatie uit het verleden. Deze maand nog ruimde Al Franken, die Senator was namens de Democraten, het veld omdat hij verschillende vrouwen zou hebben lastiggevallen. Ook Trent Franks, Blake Farenthold (beide Republikeinen) en John Conyers (Democraat) legden recent hun functie als Afgevaardigden neer.

Lees ook: De Democraten hebben net zo goed hun vervelende mannen

Deel dit artikel

Volgens Ramsey valt zij ten prooi aan kwaadwillende politieke tegenstanders en het ‘zero to­le­ran­ce-beleid’ van de Democraten