Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Afschuw over ondervoede kinderen in Wit-Russische weeshuizen

Home

Gijs Moes

Bijna honderd zwaar ondervoede kinderen zijn aangetroffen in weeshuizen in Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland © Pixabay

Tieners die amper vijftien kilo wegen, kinderen die nooit uit bed komen. Beelden en verhalen uit een kindertehuis in Wit-Rusland zorgen in eigen land en daarbuiten voor geschokte reacties.

Bijna honderd zwaar ondervoede kinderen zijn aangetroffen in weeshuizen in Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland. Ze verbleven daar al jaren onder erbarmelijke omstandigheden, zo blijkt uit verklaringen van dokters en onderzoekers in de Britse krant The Guardian.

Lees verder na de advertentie

Het schandaal brak los toen een kinderarts van een van de instellingen journalisten uitnodigde. Die zouden verslag doen van een voetbalwedstrijd die bedoeld was om geld in te zamelen voor de kinderen. Met dat geld zou onder meer speciale voeding gekocht worden.

Foto's uit de weeshuizen, van kinderen met armen en benen als stokjes, leidden tot woede en weerzin bij Wit-Russische lezers. Sommigen vergeleken de toestanden met die in concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog. Anderen vroegen zich af hoe het mogelijk is dat kinderen in Europa in de eenentwintigste eeuw ondervoed raken.

Volgens justitie in Minsk zijn ze slachtoffer van verwaarlozing en ondervoeding

Het Wit-Russische schandaal roept herinneringen op aan Roemeense weeshuizen, waar begin jaren negentig zwaar ondervoede kinderen werden aangetroffen.

Psychische ontwikkeling

De autoriteiten in Wit-Rusland onderzoeken nu hoe de kinderen in de levensbedreigende omstandigheden terecht zijn gekomen. Volgens justitie in Minsk zijn ze slachtoffer van verwaarlozing en ondervoeding. Verschillende directeuren van weeshuizen zijn inmiddels ontslagen.

Leiddinggevenden in de weeshuizen verdedigen zich door de te wijzen op de mentale toestand van de kinderen, die beperkt zijn in hun psychische ontwikkeling. Juist daardoor zouden ze niet in staat zijn een normaal leven te leiden, met voldoende beweging en voeding.

Deskundigen wijzen erop dat de kinderen vaak 24 uur per dag in bed worden gehouden, waardoor ze hun spieren niet ontwikkelen en niet normaal kunnen lopen.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Volgens justitie in Minsk zijn ze slachtoffer van verwaarlozing en ondervoeding