Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Aantal meldingen over verward gedrag blijft stijgen

Samenleving

Barbara Vollebregt

De politie trekt in de aanpak van de overlast van ernstig verwarde personen op met de GGD, de GGZ en de Ambulancedienst. © anp

De politie kreeg afgelopen jaar ruim achtduizend meldingen meer over verwarde personen dan in 2016. Dat is goed voor een stijging van 12 procent. Het aantal meldingen loopt al jaren op.

Een verontrustende trend, maar burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden relativeert de cijfers. Zijn gemeente staat in de top vijftien van steden met de meeste overlastgevers. Duizenden meldingen komen er jaarlijks binnen. Maar vorig jaar waren het er ineens veel minder.

Lees verder na de advertentie

“In 2016 kregen we vierhonderd meldingen binnen van één mevrouw. Ze belde soms drie keer per nacht naar de politie omdat ze geluiden hoorde of waanideeën had. Met de juiste zorg zijn de meldingen in 2017 gedaald.” De cijfers moeten volgens de burgemeester dan ook in perspectief worden geplaatst.

De cijfers zeggen dus weinig over het aantal personen met verward gedrag of de ernst van een melding.

Van de grotere steden steeg het aantal meldingen het sterkst in Den Haag. Vergeleken met 2016 kwamen hier vorig jaar 43 procent meer meldingen over verwarde personen binnen. Den Haag vermoedt dat de stijging komt door de betere registratie.

De cijfers zeggen dus weinig over het aantal personen met verward gedrag of de ernst van een melding. Daarom heeft het Schakelteam Personen met Verward Gedrag het RIVM gevraagd de meldingen te analyseren. “Om hoeveel mensen gaat het bijvoorbeeld?”, vraagt woordvoerder Sonja van der Graaf. “Over het algemeen toont de stijging het belang van preventie en wijkteams.”

Politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg van de eenheid Amsterdam vult aan: “Net als de politie zouden ook zorgprofessionals 24/7 bereikbaar en beschikbaar moeten zijn.”

Lees ook: Debat over verwarde personen ontward

Deel dit artikel

De cijfers zeggen dus weinig over het aantal personen met verward gedrag of de ernst van een melding.