Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Zij betalen nooit voor het eten'

Samenleving

Beatrijs Ritsema

© Meulendijks Nanne
Moderne manieren

Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort. 

Beste Beatrijs,

Lees verder na de advertentie

Mijn man en ik nodigen regelmatig vrienden uit voor een gezellig etentje. Er is een stel dat ons nooit terugvraagt, omdat ze naar hun zeggen te krap behuisd zijn, niet kunnen koken of andere redenen. Wij vinden het niet erg om deze avondjes bij ons te laten doorgaan, maar het kan niet de bedoeling zijn dat wij dit steeds bekostigen. Hoe leggen we dat op een tactvolle manier uit? Ze maakten ons al duidelijk dat een restaurantbezoek te duur was als alternatief.

Eenzijdige etentjes

Probeer eens een per­spec­tief­ver­an­de­ring en houd eenvoudig op om er een punt van te maken

Beste Eenzijdige etentjes,

U wekt de indruk dat u met de gedachte speelt om dit stel geld te vragen de volgende keer dat u hen voor het eten wil uitnodigen. Het zit u dwars dat ze steeds maar bij u eten zonder zelf eens over de brug te komen. Rechtstreeks om geld vragen kan onder geen beding. Aan gastvrijheid worden geen financiële voorwaarden verbonden. U kunt hen beter helemaal niet uitnodigen dan een prijskaartje hangen aan uw roodbaars met venkel. Er zijn twee manieren om van uw ongenoegen af te komen. Probeer eens een perspectiefverandering en houd eenvoudig op om er een punt van te maken. Leg u erbij neer dat dit stel het kennelijk niet kan opbrengen om passende wederkerigheid te betrachten en ga door met hen af en toe bij u thuis te ontvangen, omdat u hun gezelschap op prijs stelt en omdat een eenvoudige, smakelijke maaltijd bereiden nu ook weer niet zoveel moeite kost.

Als het gebrek aan wederkerigheid u echt dreigt op te breken, kunt u een volgende uitnodiging vervangen door een ‘Zullen we samen een hapje eten en de kosten delen?’-voorstel. Niet in een restaurant, maar bij u thuis bezorgd door een maaltijdservice. Bij deze opzet hoeft niemand te koken en betaalt iedereen voor zichzelf. Als uw vrienden zich in de schuld voelen staan, zullen zij zich haasten om aan te bieden de hele maaltijd te betalen. Zo niet, smaakt u het genoegen dat ze althans een keer voor zichzelf betalen.

Hebt u vragen over de omgang met buren, collega's, familie, vrienden en kinderen? Stuur ze naar beste@beatrijs.com.

Lees hier meer Moderne Manieren

Deel dit artikel

Probeer eens een per­spec­tief­ver­an­de­ring en houd eenvoudig op om er een punt van te maken