Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Waarom zie ik steeds meer wildplassers om me heen?'

Samenleving

Beatrijs Ritsema

© thinkstock

Beste Beatrijs,

Ik merk geregeld dat heren in deze samenleving het niet zo nauw nemen met de regels voor toiletbezoek. Ze stoppen heel makkelijk even met de auto om zomaar langs de weg te plassen. Ze lopen niet even door om een struik op te zoeken of iets minder in het zicht te gaan staan. Ook op gezellige grasvelden waar met mooi weer allerlei gezelschappen zitten, gaan ze zonder blikken of blozen hun gang om zich na gedane arbeid tevreden en opgelucht weer in hun groep te mengen. Ik zou het niet in mijn hoofd halen, ook mijn naasten niet. Hoe kan dit gedrag worden ingetoomd?

Overal wildplassers

Beste Overal wildplassers,

Tegen mensen die zich misdragen in de openbare ruimte valt op individuele basis weinig te doen. Openlijk urineren door mannen wekt walging bij de omstanders, maar de daders erop aanspreken helpt niet en kan verkeerd uitpakken voor degene die terechtwijst. Het wangedrag is niet serieus genoeg en duurt te kort om de politie voor te bellen. Anderzijds krijgen overtreders wel een boete, als de politie hen op heterdaad betrapt. Het punt is dat deze mannen heel goed weten dat wildplassen niet oké is, maar het kan ze niets schelen. Ze hebben hoge nood, ze gaan hun gang en ze komen ermee weg.

Ik kan wel van de kansel roepen dat het niet hoort, maar daarmee vertel ik niets nieuws. Iederéén weet dat het niet hoort. De meeste mannen houden zich aan deze fatsoensregel en zoeken een wc op of stellen zich tenminste verdekt op, maar je hebt er altijd enkelen die zich nergens wat van aantrekken. Dat geldt niet alleen voor wildplassen, maar ook voor rotzooi op straat gooien, voordringen, te hard rijden, enzovoort. Elke regel die bestaat zal op enig moment worden overtreden, zo zit de mensheid in elkaar.

Deel dit artikel