Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Voorlopig geen verhoging op brandstof in Frankrijk’

Samenleving

Redactie

Demonstranten in gele hesjes protesteren vlakbij de Arc de Triomphe tegen de hoge brandstofprijzen. © AFP

Volgens Franse media heeft de Franse premier Edouard Philippe beloofd dat er voorlopig geen accijnsverhoging meer wordt toegepast op brandstof. Dit melden Franse media. 

De regering zou daarmee de groeiende onrust willen bezweren die afgelopen weekend in de straten van Parijs uitmondde in gewelddadige confrontaties tussen demonstranten en de politie.

Lees verder na de advertentie

De spontane protestbeweging ‘gilets jaunes’ (gele hesjes) keert zich onder meer met blokkades tegen de daling van de koopkracht als gevolg van maatregelen die de regering voor een beter klimaat of milieu zegt uit te voeren. 

De druppel die de emmer deed overlopen is de recente prijsverhoging van benzine en diesel waarmee Parijs het autogebruik terug wil dringen. Het was de eerste van een serie prijsverhogingen waarmee de brandstof stap voor stap duurder wordt.

Protesten in Nederland

Al ruim drie weken wordt Frankrijk geteisterd door blokkades en gewelddadige demonstraties. Het fenomeen ‘gele hesjes’ is ook overgewaaid naar België en Nederland. Afgelopen zaterdag begonnen ook de protesten in Den Haag, Nijmegen en Maastricht

Lees ook:

De ‘Gele hesjes’ tonen de Franse kloof

Het protest van de ‘gele hesjes’ bevestigt vooral de gespletenheid van Frankrijk. Twee werelden staan lijnrecht tegenover elkaar en de politiek heeft geen antwoord.

Nederlands ‘gele hesjes’-protest: sinds de euro is het veel te duur geworden in dit land

Zaterdag was in Den Haag, Nijmegen en Maastricht de aftrap van het Nederlandse ‘gele-hesjes’-protest, dat de hele maand december moet duren. Drie demonstranten vertellen over wat hen drijft, en een hoogleraar over waarom het nog geen storm loopt. 

Deel dit artikel