Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Mijn vriendin zit constant op haar smartphone'

Samenleving

Beatrijs Ritsema

© Thinkstock
Moderne manieren

Beste Beatrijs,

Het lijkt wel of mijn vriendin meer van haar smartphone houdt dan van mij. 's Avonds op de bank, in de auto of samen op reis heeft ze vooral aandacht voor het schermpje, waarop een onophoudelijke stroom foto's en filmpjes voorbij rolt, vaak met geluid. Als ik haar wat vraag, hoort ze vaak niet wat ik zeg. Zelfs wanneer we in bed liggen wordt ze in beslag genomen door Facebook, Instagram en Snapchat. Ook op bezoek bij vrienden of bij mijn ouders sluit ze zich vaak zichtbaar af van het gesprek.

Ik heb geprobeerd me in haar fascinatie te verdiepen. Ze zegt dat de trends op sociale media haar boeien en dat ze graag op de hoogte blijft van mensen die zij volgt. Ik vind dat onze relatie lijdt onder haar smartphone. Als ik dat ter sprake breng, reageert ze defensief en gepikeerd, alsof ik haar wil beroven van een pleziertje. Ze trekt parallellen met hobby's van mij die zij op haar beurt niet interessant vindt. Maar die hobby's leiden mij niet af tijdens een gesprek en houden ons niet wakker in bed. Ik zou graag zien dat ze haar smartphonegebruik terugschroeft wanneer ze met anderen is. Ik vind het een leeg en zinloos tijdverdrijf, bovendien onfatsoenlijk in gezelschap. Mijzelf betrap ik op een passief-agressieve houding: soms ga ik in haar gedrag mee, in de ijdele hoop haar een spiegel voor te houden. Zo zitten we samen op de bank, elk in onze eigen wereld. Het maakt me radeloos.

Lijden onder de smartphone

Beste Lijden onder de smartphone

Uw vriendin vertoont mateloos gedrag. Zij kan er niet mee ophouden, ook niet nadat u uw ongenoegen hebt uitgesproken. Intensief smartphonegebruik in gezelschap is sowieso irritant, omdat het onbeleefd is om je af te sluiten voor personen die levend en wel aanwezig zijn. In een samenwoonrelatie zijn mensen vrijer om individuele dingetjes te doen (tenslotte hoef je niet de hele tijd goede gesprekken te voeren), maar er zit toch ook een limiet aan. Wie standaard in bed of op reis of aan tafel de aandacht gericht houdt op de smartphone, plaatst zich buiten het hier en nu. Het beeld dat u schetst van twee mensen op de bank, ieder in hun eigen wereld, is buitengewoon deprimerend. Ook al omdat de inhoud van wat er wordt bekeken, geinige filmpjes, likes en fluttige nieuwtjes op social media, weinig om het lijf heeft. En toch zal uw vriendin de lokroep van het smartphone-piepje nooit weerstaan, ook al zit ze midden in een gesprek met u.

Begrijpelijk wordt u hier helemaal gek van. Ik vrees ook dat het niet op te lossen valt. Uw vriendin zit vastgelijmd aan haar smartphone en uw bedenkingen laten haar onverschillig. U hebt hobby's waar zij geen belangstelling voor heeft. U en uw vriendin passen niet bij elkaar. Misschien is die smartphone van haar meer een symptoom dan het eigenlijke probleem. Uw vriendin verveelt zich zodanig in uw gezelschap dat ze altijd naar haar smartphone grijpt.

Zoiets valt niet vol te houden. U heeft al tegen haar gezegd dat haar gedrag u stoort. Het heeft niet geholpen, want ze gaat er gewoon mee door. Trek de consequentie en beschouw deze relatie als mislukt. Ga op zoek naar een andere vrouw met wie u meer gemeenschappelijk hebt en die zich niet voortdurend verveelt in uw gezelschap.

Lees verder na de advertentie
Wie standaard in bed of op reis of aan tafel de aandacht gericht houdt op de smartphone, plaatst zich buiten het hier en nu.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie
Wie standaard in bed of op reis of aan tafel de aandacht gericht houdt op de smartphone, plaatst zich buiten het hier en nu.