Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Is het zo erg als ik even een hand op haar heup leg?'

Samenleving

Beatrijs Ritsema

Beatrijs Ritsema. © Maartje Geels
Moderne manieren

Elke week beantwoordt Beatrijs Ritsema drie prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.

Beste Beatrijs,

Lees verder na de advertentie

Als man (45) ben ik bij het begroeten van vrouwelijke familieleden en kennissen gewend om naast het drie keer kussen mijn linkerhand licht op hun zij- of bovenkant heup te leggen. Mijn vriendin, met wie ik sinds een jaar een relatie heb, ziet dat niet graag, want zij acht het ongepast. Ik vind het een gebaar van elegantie en juist wel gepast, omdat het een neutraal deel van het vrouwelijk lichaam betreft. Bovendien heb ik nog nooit een afkeurende reactie gekregen. Is mijn vriendin te fijngevoelig of schend ik zonder het te weten een etiquetteregel?

Hand op heup

Beste Hand op heup,

Tenzij de vrouw een heel goede bekende van u is die u al heel lang kent en die u ook zou kunnen omhelzen, zou ik het afraden om bij begroetingen uw hand op de heup van een vrouw te leggen. Zoals u ook van de rest van het lichaam maar beter af kunt blijven. Heupen aanraken doet men op de dansvloer. De heup is geen neutraal lichaamsdeel. Goedbeschouwd bestaan er helemaal geen lichaamsdelen die neutraal genoeg zijn om onuitgenodigd aan te raken, zeker niet in deze MeToo-tijden. Als u graag een aanraking wilt toevoegen aan het drie-keer-kussen-begroetingsritueel, kunt u hooguit even lichtjes de hand op de bovenarm leggen zonder druk uit te oefenen.

Hebt u vragen over de omgang met buren, collega's, familie, vrienden en kinderen? Stuur ze naar beste@beatrijs.com.

Lees hier meer Moderne manieren.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

Door een profiel aan te maken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geef je aan het privacy statement en het cookiebeleid te hebben gelezen.

Deel dit artikel