Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Ik voel me eenzaam bij mijn schoonfamilie'

Samenleving

Beatrijs Ritsema

Beatrijs Ritsema. © Merlijn Doomernik
Moderne manieren

Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.

Beste Beatrijs,

Lees verder na de advertentie

Ik woon sinds een jaar samen met mijn vriend en zijn vier zonen. De zonen zijn tussen de 19 en 26 en houden weinig rekening met mij. Soms gaat het goed, soms niet. Als mijn vriend en ik alleen thuis zijn (zelden) of op stap, hebben we het echt supergoed samen. Maar in het bijzijn van de schoonfamilie is er een andere dynamiek. Laatst op een feestje bij een broer van mijn vriend voelde ik mij weer helemaal geïsoleerd. Zijn moeder, broers en zussen zijn totaal niet in mij geïnteresseerd. Als ik inhaak op een gesprek wordt er over me heen gepraat. Niemand luistert. Ik vind dit erg bot en trek me dan terug.

Mag ik mijn vriend vragen om voor mij op te komen of heb ik het fout?

Thuisgekomen vroeg mijn vriend wat er loos was. Ik zei dat ik me door zijn familie maar ook door hem in de steek gelaten voelde. In mijn familie doen we extra ons best voor nieuwkomers, maar hij vindt dat ik het zelf moet oplossen.

Mijn vriend heeft mij ten huwelijk gevraagd. Ik twijfel. Ik ben verhuisd voor hem en heb mijn familie en vrienden achtergelaten. Mijn vriend heeft geen vrienden en gaat alleen met zijn familie om. Mag ik mijn vriend vragen om voor mij op te komen of heb ik het fout?

Botte schoonfamilie

Beste Botte schoonfamilie,

Trouwen lijkt geen goed idee. Iets oplossen doet het in geen geval. U ervaart uw schoonfamilie als probleem, maar minstens zo belangrijk lijkt het feit dat u samenwoont met vier volwassen (!) stiefzonen. Wie doet eigenlijk de boodschappen, de was en het koken? De zonen zouden zelfstandig moeten wonen en voor zichzelf zorgen.

De schoonfamilie doet tijdens familiebijeenkomsten wat ze gewend zijn: door elkaar heen kwekken en geen interesse voor buitenstaanders opbrengen. Dat klinkt meer als onbehouwenheid op de automatische piloot dan als iets wat persoonlijk tegen u is gericht. Maar vervelend is het wel natuurlijk met als verzwarende bijkomstigheid dat uw vriend met niemand omgaat behalve zijn familie. Dat wordt al snel een eenzame bedoening voor u, met alleen uw vriend als vertrouwelijk aanspreekpunt. Waarom bent u eigenlijk met hem gaan samenwonen? 

Neem enige afstand van uw schoonfamilie, want u wordt op dit moment toch niet vrolijk van ze

U hebt uw huis, uw sociale omgeving en uw eigen familie opgegeven om uw intrek te nemen in een huis met vijf volwassen mannen, van wie u er maar één de moeite waard vindt. U had beter kunnen blijven zitten waar u zat, voorlopig een lat-relatie onderhouden en pas gaan samenwonen, als de laatste zoon het huis verlaten had. Samengestelde stiefgezinnen geven bijna altijd meer problemen dan de liefde kan oplossen.

Neem enige afstand van uw schoonfamilie, want u wordt op dit moment toch niet vrolijk van ze. Ga alleen met uw vriend mee naar een-op-een bezoekjes en vermijd grote familiebijeenkomsten. Ga het huis uit en probeer eigen sociale contacten van de grond te krijgen. Stort u in activiteiten waar u plezier in hebt en die in groepsverband plaatsvinden. Zorg voor uzelf, want aan uw vriend hebt u niet zo veel, misschien wel als liefdespartner, maar niet als bruggenhoofd naar een sociaal leven buiten uw relatie.

Hebt u vragen over de omgang met buren, collega's, familie, vrienden en kinderen? Stuur ze naar beste@beatrijs.com.

Alle afleveringen van Moderne Manieren kunt u hier terugvinden.

Deel dit artikel

Mag ik mijn vriend vragen om voor mij op te komen of heb ik het fout?

Neem enige afstand van uw schoonfamilie, want u wordt op dit moment toch niet vrolijk van ze