Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Hoe kom ik onder de familiereünies uit?'

Samenleving

Beatrijs Ritsema

© Nanne Meulendijks
Moderne manieren

Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.

Beste Beatrijs,

Lees verder na de advertentie

Een paar maanden geleden zijn wij uitgenodigd voor een weekend weg met een aantal verre familieleden. Met de familie hebben wij eigenlijk alleen contact bij huwelijken en begrafenissen. Een weekend zoals dit is niets voor ons, omdat wij erg weinig vrije tijd hebben en geen behoefte aan meer contact. Wij hadden voor dat weekend andere verplichtingen en hebben daarom kunnen afzeggen. Ik vraag me af wat ik had kunnen zeggen in het geval van geen andere plannen. Ik vrees dat er vaker van die familiereünies gepland worden en dan lijkt het geen goed idee (en niet netjes) om een smoes te verzinnen.

Hoe komen we eronder uit?

Met de familie hebben wij eigenlijk alleen contact bij huwelijken en begrafenissen

Beste Hoe komen we eronder uit,

De verklaring ‘We hebben geen tijd’ of ‘We hebben andere dingen te doen’ kunt u prima de volgende keer weer gebruiken om af te zeggen. En daarna weer. Zoals iedereen weet: geen tijd is geen prioriteit. Als mensen zeggen dat ze ergens geen tijd voor hebben, bedoelen ze dat ze het niet zo belangrijk vinden. Als ze het wel belangrijk vonden, zouden ze hun agenda leegmaken en door roeien en ruiten gaan om hun opwachting te kunnen maken. ‘Geen tijd’ is codetaal voor ‘Ik heb geen zin’. Het klinkt altijd heel confronterend om op een uitnodiging te reageren met ‘we hebben er geen zin in’. ‘Geen tijd’ klinkt vriendelijker, maar het betekent hetzelfde. Ga dus rustig door met ‘geen tijd’ of ‘andere verplichtingen’ als verklaring te noemen voor uw afzegging. Na een keer of vier, vijf zult u niet meer worden uitgenodigd.

Hebt u vragen over de omgang met buren, collega's, familie, vrienden en kinderen? Stuur ze naar beste@beatrijs.com. Het archief van deze rubriek is te vinden op www.beatrijs.com

Alle afleveringen van Moderne Manieren kunt u hier terugvinden.

Deel dit artikel

Met de familie hebben wij eigenlijk alleen contact bij huwelijken en begrafenissen