Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

‘Duizenden Poolse arbeidsmigranten maken misbruik van de export-WW’

Samenleving

Redactie

Poolse arbeidsmigranten in een gemeenschappelijke ruimte op een recreatiepark in Oss, waar ze wonen. © ANP

Werkloze Poolse arbeidsmigranten misbruiken op grote schaal een Europese regeling, zodat ze met behoud van hun WW-uitkering een paar maanden kunnen doorbrengen in hun thuisland.

Dat meldt ‘Nieuwsuur’ op basis van eigen onderzoek. Het zou volgens het actualiteitenprogramma gaan om duizenden Poolse migranten, die met behoud van hun WW-uitkering terug keren naar Polen. Het lukt minder dan 1 procent van deze werkloze Polen om in het thuisland werk te vinden.

Lees verder na de advertentie
Een Nederlandse WW-uitkering een valt in Polen een stuk hoger uit dan het gemiddelde salaris

Volgens de Poolse evenknie van uitkeringsinstantie UWV gebruiken de arbeidsmigranten de zogenoemde ‘export-WW’ om een huis te kopen, uit te rusten en wat tijd door te brengen met de familie. Daarna zouden ze naar Nederland terugkeren om weer aan het werk te gaan. 

De Poolse uitkeringsinstantie stuurt de Polen uit Nederland wel naar sollicitatiegesprekken, maar zij laten aan deze potentiële werkgevers dan weten dat ze verplicht op gesprek zijn om te voorkomen dat ze een baan krijgen.

De verklaring voor het gedrag van de Poolse arbeidsmigranten is volgens Nieuwsuur dat de hoogte van een Nederlandse WW-uitkering een stuk hoger uitvalt dan het gemiddelde salaris in Polen.

Stopzetten

Dat de Polen hun Nederlandse WW-uitkering voor een paar maanden naar het buitenland kunnen meenemen is het gevolg van Europese regelgeving die bedoeld is om het voor mensen makkelijk te maken om overal in de EU te kunnen werken. Volgens Nieuwsuur is Nederland na Duitsland een van de grootste exporteurs van WW-uitkeringen.

De Poolse uitkeringsinstantie zou Nederland moeten informeren als een Pool met een Nederlandse WW-uitkering niet bereid is om aan het werk te gaan. Het UWV kan de uitkering dan stopzetten. Het is onduidelijk hoe vaak dit gebeurt.

Eerder berichtte Nieuwsuur al dat Polen door middel van valse handtekeningen, nepsollicitaties en adresfraude erin slagen duizenden euro’s aan uitkering te innen, terwijl ze op vakantie zijn in Polen of daar zelfs een baan hebben. 

Lees ook: 

Meer problemen bij uitkeringsinstantie UWV: jarenlange achterstand op medische keuring

Uitkeringsinstantie UWV kampt niet alleen met WW-fraude, maar kent ook grote problemen met medische keuringen door tekort aan artsen. Zeker tienduizenden mensen zitten daardoor thuis met een uitkering, zonder dat is vastgesteld of dat terecht is. 

Deel dit artikel

Een Nederlandse WW-uitkering een valt in Polen een stuk hoger uit dan het gemiddelde salaris