Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

‘De kracht van Ocasio-Cortez is dat ze zich niet laat uitspelen’

Samenleving

Hans de Bruijn

Alexandria Ocasio-Cortez © AP
Framing

Amazon wil een hoofdkwartier vestigen in de New Yorkse wijk Queens. Het heeft daartoe bij de overheid drie miljard dollar aan financiële voordelen bedongen.

Alexandria Ocasio-Cortez is het jongste lid van het Huis van Afgevaardigden, namens Queens. Ze is tegen deze deal. Drie miljard? Google kwam gewoon naar New York, zonder zo’n bedrag te eisen. Bovendien, het bedrag was voor Amazon ononderhandelbaar. Dat kan niet. “We moeten onze infrastructuur niet weggeven aan zo’n bedrijf. En ook onze metro niet. Onze scholen niet. Onze salarissen voor onderwijzers niet. Ons budget voor de brandweer niet.”

Lees verder na de advertentie

Wat maakt deze framing bijzonder?

Één: het is een redenering vanuit kracht. New York en de New Yorkers zijn eenvoudigweg te goed voor Amazon, dat bedrijf met zijn waarde van een triljoen. Veel steden willen het bedrijven naar de zin maken - Ocasio wil dat bedrijven het de stad naar de zin maken.

Alexandria Ocasio- Cortez is anders. Dat kan alweer krachtig overkomen

Twee. Er zijn wel 200 steden geïnteresseerd in Amazon. Het gaat altijd weer hetzelfde: overheden bieden tegen elkaar op met steeds grotere financiële voordelen, waardoor bedrijven uiteindelijk nauwelijks belasting betalen. Het is de ‘race naar de bodem’. Dat frustreert iedereen en toch laat iedereen zich uitspelen. Ocasio-Cortez doorbreekt dit patroon, laat zich niet uitspelen; dat is ook een teken van kracht.

Drie. “Iedere bestuurder wil een bedrijf als Amazon binnenhalen”, zegt een oud-gouverneur. Iedereen, behalve Alexandria Ocasio- Cortez. Daarmee is ze anders. Dat kan alweer krachtig overkomen.

Framing 

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Bestuurskundige Hans de Bruijn wijst wekelijks op voorbeelden van framing. Alle artikelen vindt u op trouw.nl/framing.

Deel dit artikel

Alexandria Ocasio- Cortez is anders. Dat kan alweer krachtig overkomen