Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Duizenden gekaapte Twitteraccounts verspreidden Turkse propaganda

Home

Trouw

Op veel Twitteraccounts zijn anti-Nederlandse en -Duitse leuzen in het Turks verschenen. Zoals op de account van de Duitse tv-zender ProSieben. © EPA

De accounts van duizenden prominente personen, organisatie, bedrijven en overheden zijn vanochtend gehackt, en verspreidden anti-Nederlandse en anti-Duitse propaganda. In de boodschappen stonden de hashtags #Nazialmanya en #Nazihollanda en afbeeldingen van hakenkruisen. Ook zijn profielfoto’s veranderd.

Onder de getroffen Twitteraccounts waren die van Amnesty International, de Duitse voetbalclub Borussia Dortmund, de gemeente Amstelveen, het Europees Parlement, oud-tennisser Boris Becker, de Franse politicus Alain Juppé, Donald Duck, Unicef VS, Duke University, Nike Spanje en de Nederlandse zangeres Caro Emerald. Maar ook die media als de Duitse krant Die Welt, Forbes Magazine, BBC North America, en Reuters Japan.

Lees verder na de advertentie

De verspreidde boodschap bevat de tekst: "Dit is een Ottomaanse klap voor jullie, we zien jullie op 16 april. Leer Turks." Die datum is een verwijzing naar het Turkse referendum over de verandering van de grondwet waardoor president Erdogan meer macht krijgt. Aan de berichten is een video van vier minuten gelinkt die begint met een deel uit een toespraak van de Turkse president Erdogan. “Als we sterven, laten we dan als mannen sterven”, zegt het staatshoofd daarin.

TwitterCounter

Het lijkt erop dat niet Twitter zelf gehackt is, maar wel de Twitter-app TwitterCounter, een bedrijf dat in 2008 als startup in Amsterdam begonnen is. Twittercounter is een dienst die statistieken bijhoudt over tweets en volgers, en heeft daardoor toegang tot de account van de Twittergebruiker. Als de gebruiker daar toestemming voor geeft, kunnen derden via de account tweets lezen of de controle overnemen. Waarschijnlijk is het hackers gelukt in deze functie in te breken. Het is nog niet duidelijk wie er achter de hack zit.

Dit is een Ottomaanse klap voor jullie, we zien jullie op 16 april

Twitterbericht

In een reactie aan The Guardian heeft TwitterCounter-directeur Omer Ginor laten weten dat de zaak wordt onderzocht en dat er al maatregelen genomen zijn. "De optie om via het systeem berichten te laten plaatsen is uitgezet." Ook Twitter meldt dat een team direct actie heeft ondernomen om de locatie van de hack te traceren, dat de functies van de app zijn uitgeschakeld en er geen nieuwe accounts zijn geraakt.

De account van Unicef VS. © Twitter
De account van Amnesty International. © Twitter


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Dit is een Ottomaanse klap voor jullie, we zien jullie op 16 april

Twitterbericht