Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

‘Ze doen alsof het hier Turkije is’

Home

Jenda Terpstra

PVV-lijsttrekker Geert Wilders voert actie bij de Turkse ambassade. © ANP
Reportage

PVV-leider Geert Wilders demonstreerde vandaag bij de Turkse ambassade in Den Haag tegen de campagne die de Turkse regering in Nederland wil voeren. Op een groepje Pegida-leden na bleven demonstranten weg.

Han Kuijper (67) uit Hoofddorp staat achter een dranghek naast de Turkse ambassade in Den Haag. Samen met een handjevol Pegida-aanhangers wacht hij op Geert Wilders. De regen druipt over zijn gezicht. “Ik ben hier om Wilders te steunen. Om te laten zien dat ik achter hem sta.”

Lees verder na de advertentie

Wilders demonstreert tegen de campagne die Turkse ministers in Nederland willen voeren voor een Turks referendum in april. De bedoeling is om president Erdogan meer macht te geven, en de Turkse regering wil in Nederland steun voor Erdogan verwerven. De Nederlandse regering is tegen, en Wilders ook.

Onze minister gaat daar toch ook niet heen? Twee paspoorten hebben is sowieso raar

Han Kuijper

Dat de Turkse overheid in Nederland campagne wil voeren voor het Turkse referendum in april vindt Kuijper niet kunnen. “Onze minister gaat daar toch ook niet heen? Twee paspoorten hebben is sowieso raar”, zegt Kuijper.

Om hem heen staat een horde politieagenten. Steeds meer internationale journalisten en cameramannen sluiten aan. Het groepje Wilders-supporters is inmiddels in de minderheid. “Het was te kort dag om dit te organiseren,” zegt Kuijper. “Ik was toevallig vrij, maar de meeste mensen moesten gewoon werken.”

“Daar komt hij! Daar komt hij!” roept iemand voor hem.

Zwarte auto’s met sirenes draaien de Jan Evertstraat op. Politieagenten rennen nerveus langs de tramlijn. “Even scherp nu”, roept een agente. Twee agenten te paard houden het overzicht van de zijkant van de gracht. Een agent met herdershond controleert de tas van een man die langs loopt. Een oranje politieboot patrouilleert in de gracht voor de ambassade.

PVV-leider Geert Wilders loopt rustig de straat in, omgeven van beveiligers en enkele andere PVV-politici, onder wie Machiel de Graaf, Martin Bosma en Vicky Maeijer. Ze komen tot stilstand voor de Turkse ambassade en rollen een wit spandoek uit. ‘Blijf weg! Dit is ons land’ staat erop in het Turks en Nederlands.

Persona non grata

Terwijl Wilders na enkele minuten naar de verzamelde pers loopt, ontstaat gemor onder de Pegida-leden. Ze moeten verhuizen naar de overkant van de gracht, op last van de politie.

“Rutte had moeten zeggen: ‘jullie zijn persona non grata tot na het referendum’”, zegt Wilders tegen de tientallen camera’s en microfoons. Het kabinet had wat hem betreft duidelijk moeten zijn tegen Turkije. Hij wil niet dat het ‘dictatoriale regime’ campagne voert in Nederland. Als er toch Turkse ministers komen, dan wil hij dat de Turkse ambassadeur wordt uitgewezen.

Hanne van Zon (69), windjack, wandelschoenen en dagrugzakje, is één van de Pegida-leden die zich aan de overkant van de gracht heeft opgesteld. Ze bekijkt het schouwspel en zwaait zo nu en dan met haar paraplu met Nederlandse vlag eroverheen gedrapeerd. “Ze doen alsof het hier Turkije is. De Turkse regering geeft Turkse Nederlanders zo geen kans om te integreren”, zegt ze. 

Het was even wennen, maar eigenlijk zijn het gewoon keurige mensen

Hanne van Zon

'Keurige mensen'

Ze is PVV’er en sinds kort ook Pegida-aanhanger. “Het was even wennen, maar eigenlijk zijn het gewoon keurige mensen”, zegt ze. Ze is net als de aanhangers om haar heen tegen de islamisering van Nederland. “Nederland is van ons”, zegt ze.

“Hey Martin, doe effe omdraaien schat”, schreeuwt een blonde vrouw naar de overkant. “Dat is Astrid”, zegt Hanne van Zon gelaten. “Ze wil het spandoek zien dat Martin Bosma vasthoudt. Ze is een beetje de animator van het stel.” Astrid zet een lied in. ‘Wij zijn niet bang, wij zijn niet bang voor de islam’, scandeert ze. Haar buurvrouw zingt mee. Hanne van Zon blijft stil.

Ze kijkt toe hoe Wilders wegloopt met zijn beveiligers, naar de auto. PVV’kamerlid Machiel de Graaf rent achter hen aan met het opgevouwen witte spandoek. De sirenes gaan aan, de auto met Wilders verdwijnt. De pers aan de overkant krijgt de supporters in het vizier. Ze komen deze kant op. “Ik word nog beroemd”, zegt van Zon verlegen. “Dat was niet mijn bedoeling.” 


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

Door een profiel aan te maken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geef je aan het privacy statement en het cookiebeleid te hebben gelezen.

Deel dit artikel

Onze minister gaat daar toch ook niet heen? Twee paspoorten hebben is sowieso raar

Han Kuijper

Het was even wennen, maar eigenlijk zijn het gewoon keurige mensen

Hanne van Zon