Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ankara kan zich sancties nauwelijks permitteren

Home

Johan van Heerde

Recep Tayyip Erdogan, president van Turkije, dreigde zondag dat Nederland "een prijs zal betalen", voor het uitwijzen van de Turkse minister van familiezaken, zaterdagavond in Rotterdam. © AFP

President Erdogan wil economische sancties tegen Nederland. Waarschijnlijk is Turkije zelf daarvan het grootste slachtoffer.

Nederlandse bedrijven horen met vele miljarden euro's bij de grootste investeerders in Turkije. Het levert Turkije werkgelegenheid op en die heeft het land hard nodig.

Lees verder na de advertentie

De Turkse munt, de lira, verloor dit jaar al 10 procent van haar waarde ten opzichte van de dollar. Amerikaanse kredietbeoordelaars waarderen Turkije, na de mislukte staatsgreep vorig jaar, op 'niet investeren'. Hierdoor betaalt Turkije hoge rentes op de internationale kapitaalmarkt. Ondertussen geven diezelfde kredietbeoordelaars Nederland de hoogste 'triple A'-status. Turkije zit niet in de beste positie om met economische sancties te dreigen.

Welke maatregelen Turkije zou willen opleggen, is onbekend. "Een van de meest voor de hand liggende mogelijkheden is een beperking op de import van Nederlandse producten", vertelt Sebastiaan Bennink, specialist sanctierecht bij advocatenkantoor B&A Law.

Beperking van de export naar Turkije heeft niet veel impact op de Nederlandse economie

Nederland exporteert met 5,4 miljard euro meer naar Turkije dan het importeert: 2,7 miljard. Maar 40 procent van die export is doorvoer van producten uit onder meer de Verenigde Staten en China, aldus cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De belangrijkste exportproducten naar Turkije die daadwerkelijk in Nederland worden gefabriceerd, zijn voedsel, geneesmiddelen en medische apparatuur. Een beperking van de export naar Turkije lijkt niet zo'n grote impact te hebben op de Nederlandse economie.

Bennink acht de kans dan ook zeer klein dat Ankara daadwerkelijk met een boycot komt. "Ik denk dat Turkije zich daarmee verder isoleert. Dergelijke sancties kunnen als een boomerang op Turkije terug slaan. Bovendien heeft Nederland het recht om ook economische sancties tegen Turkije in te stellen, zoals een importbeperking op Turkse producten." Dit zou de Turkse economie stevig kunnen raken. Meer dan de helft van de Turkse export naar Nederland komt uit de voedings- en textielindustrie, die arbeidsintensief is.

Turks toerisme verder in het nauw

De oplopende spanningen tussen Nederland en Turkije doen de Turkse toerismesector geen goed. Reisbrancheorganisatie ANVR laat weten dat touroperators gisterochtend veel verontruste reizigers aan de telefoon hebben gehad. ANVR zegt dat een 'handjevol mensen' hun reis hebben geannuleerd. Maar het boeken van reizen naar Turkije komt normaal gesproken pas in april op gang, dus een effect is nu nog niet echt te meten.

Het ministerie van buitenlandse zaken wijzigde gisteren zijn reisadvies naar Turkije in negatieve zin: Nederlanders dienen alert te zijn in Turkije en drukke plaatsen te vermijden.

Vanwege de aanslagen en de poging tot staatsgreep vorig jaar liepen boekingen naar Turkije sowieso al sterk terug, aldus ANVR. Bestedingen van Nederlandse toeristen bevonden zich begin vorig jaar op het laagste punt in tien jaar tijd, zo becijferde het CBS.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Beperking van de export naar Turkije heeft niet veel impact op de Nederlandse economie