Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Erdogan: Het verdorven karakter van de Nederlanders kennen we nog uit Srebrenica

Home

redactie

Betogers voor het Nederlandse consulaat in Istanbul. © EPA

De Turkse president Erdogan hakt vandaag verder in op Nederland. In een toespraak beschuldigde hij 'verdorven' Nederlanders ervan 8000 Bosniërs te hebben vermoord in Srebrenica. Ook riep hij Turken in Nederland op om woensdag niet op bepaalde politici te stemmen.

Erdogan noemde in zijn stemadvies geen politici of partijen bij naam, maar vertelde zijn gehoor in Ankara dat er in Nederland onder meer een racist aan de verkiezingen meedoet en de partij die de huidige regering leidt. En op die twee moeten Turken, moslims of buitenlanders zeker niet stemmen, aldus de Turkse president. Hij leek zo het advies te geven niet op Wilders of Rutte te stemmen. 

Lees verder na de advertentie

Erdogan fulmineerde verder en riep de massamoord op Bosnische moslims in 1995 in herinnering. "Turkije kent de Nederlanders van de slachting in Srebrenica'', zei de Turkse president op de bijeenkomst die live op tv werd uitgezonden. “We kennen ze van de slachting van Srebrenica, we kennen hun verdorven karakter van de manier waarop ze er 8000 Bosniërs afmaakten'', aldus het Turkse staatshoofd.

Premier Rutte noemt de Turkse verwijzing naar de massamoord "walgelijke geschiedvervalsing''. De toon van Erdogan wordt steeds hysterischer, aldus Rutte bij RTLZ. "Hij blijft het verder oppompen. Het is van een niveau en stijlloosheid, ongelooflijk. We gaan ons niet tot dit niveau verlagen. Het is echt onacceptabel.''

Excuus onvoldoende

Erdogan is nijdig vanwege de incidenten rond twee Turkse ministers die afgelopen weekeinde in Nederland wilden komen campagnevoeren voor Erdogans referendum over uitbreiding van zijn macht. De Nederlandse regering had Turkije van tevoren meermalen gewaarschuwd dat de twee bewindslieden niet welkom waren en nam zaterdag maatregelen toen bleek dat ze toch onderweg waren. Een minister mocht niet landen in Nederland, de ander werd per politieauto uitgezet als ongewenste vreemdeling.

Deze daden van Nederland kunnen niet worden afgedaan met een excuus, aldus Erdogan. Hij zal het land verantwoordelijk houden voor wat er is gebeurd. Ook verklaarde hij dat er “meer ruimte is voor verdere sancties'', maar hij zei er niet bij welke dat zijn.

Ook Duitsland kreeg weer de wind van voren. De steunbetuiging van de Duitse bondskanselier aan Nederland laat zien dat zij niet anders is dan Nederland, zei Erdogan. Zij valt Turkije aan zoals “de Nederlandse politie honden en paarden gebruikt tegen Turkse demonstranten''. Volgens Erdogan zijn sommige Europese landen “gegijzeld door racistische en fascistische partijen''.

Sancties 'vooral symbolisch'

Vicepremier Lodewijk Asscher noemde vanochtend de Turkse sancties tegen Nederland ‘in hoge mate symbolisch’. De Turkse regering besloot gisteravond om Nederlandse diplomatieke vluchten te weren en de Nederlandse ambassadeur niet meer toe te laten. Verder wordt mogelijk een vriendschapsverdrag opgezegd.

"Het is nu zaak het hoofd koel te houden", zei Asscher. “We moeten maar eens even wachten hoe Turkije er verder mee omgaat." De sancties zijn op langere termijn volgens hem niet verstandig. “Als bondgenoten moet je met elkaar in gesprek zijn." De vicepremier denkt dat de relatie nog wel even stroef blijft. “En dat ligt niet aan ons".

Laat de Turken gewoon even in de spiegel kijken en weer tot rust komen.

Vicepremier Lodewijk Asscher

Hij zei verder dat Turkse bewindslieden tot het referendum in Turkije op 16 april niet meer welkom zijn in ons land omdat is gebleken dat ze hier campagne willen voeren. “Laat de Turken gewoon even in de spiegel kijken en weer tot rust komen."

Premier Rutte wilde gisteravond bij RTL Late Night nog niet veel kwijt over de sancties omdat die toen net door Turkije waren ingesteld. Hij gaf wel aan dat de strafmaatregelen niet van economische aard zijn, en dat zei hij te begrijpen. “We hebben een enorme investeringspositie daar, we zijn nummer één of twee qua investeringen. Ik snap dat ze zich daar niet op richten.''

'Totaal bizar'

De Turken gaven ook aan de vluchtelingendeal met Europa opnieuw te willen evalueren in reactie op de rel met Nederland, maar van dat dreigement leek Rutte weinig onder de indruk. “Dat horen we constant. Die deal is ook in het belang van Turkije. We helpen met de opvang van Syriërs in Turkije. We doen gezamenlijk iets om het probleem op te lossen.''

Rutte herhaalde wel het 'totaal bizar' te vinden dat Turkije nu met sancties tegen Nederland komt. Die kwalificatie gebruikte hij dit weekeinde ook al, nadat de Turkse president Erdogan Nederland fascistisch en nazistisch had genoemd. 

De premier zei dat nadat Nederland de Turkse minister van familiezaken had belet aanhangers toe te spreken bij het Turkse consulaat in Rotterdam. Dat leidde zaterdagavond tot een uren durende patstelling. Uiteindelijk werd de Turkse minister door de politie terug naar Duitsland begeleid. Eerder op de dag was het toestel van buitenlandminister Cavusoglu de landingsrechten geweigerd.

Beklag

Turkije zegt zich bij alle instanties te gaan beklagen over de behandeling die Nederland aan de ministers gaf, zoals bij de Verenigde Naties, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa en de Raad van Europa. Dit meldde de krant Hürriyet vandaag. Turkije had al gezegd dat de betrokken ministers naar het Europese Hof voor de Mensenrechten zal stappen.

Volgens Turkije heeft Nederland het Verdrag van Wenen (1961) geschonden. Dat regelt de status van diplomaten en hun onschendbaarheid. Turkije stelt dat zaterdag in Nederland de onschendbaarheid is geschonden van onder anderen de Turkse minister van familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya, en de Turkse zaakgelastigde in Den Haag, Alper Yüksel. 

Het Internationaal Gerechtshof dat bij uitstek over dergelijke geschillen tussen landen gaat, staat niet in de lijst instellingen waar Ankara wil gaan klagen. Het hof is in Den Haag gevestigd.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Laat de Turken gewoon even in de spiegel kijken en weer tot rust komen.

Vicepremier Lodewijk Asscher