Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Turks ja en nee treffen elkaar in het café

Home

Jenda Terpstra

Fatih Alkan: "Van mij mag Erdogan nog tot 2023 regeren". © Bram Petraeus

Het Turkse referendum leeft onder de grote Turks-Nederlandse gemeenschap in Deventer. Voorstanders noemen het economisch herstel onder Erdogan. Tegenstanders leggen de nadruk op zijn dictatoriale neigingen. Toch gaan de twee kampen nog prima door één deur.

“Nee, zeg ik! Ik stem nee.” Yasar Özbek (61) staat aan de bar van café Yaren in Deventer. Aan de buitenkant is door de donkere ramen niet te zien dat hier de Turkse mannen uit de buurt elkaar ontmoeten. Ze komen voor een kopje thee, een biertje en een kaartspel. Uit de rookruimte achterin de zaak komt een walm nicotine. Mierzoete thee wordt in kleine kopjes geserveerd. Her en der zitten mannen aan de tafels. Ze kletsen, kaarten in de hand, of buigen zich over het bordspel backgammon.

Lees verder na de advertentie
Erdogan mag regeren, maar niet het hele systeem veranderen

Yasar Özbek

“Als president Erdogan het referendum wint, krijgt hij alle macht”, zegt Yasar Özbek. “Erdogan is verkozen als president. Niet als alleenheerser. Hij mag regeren, maar niet het hele systeem veranderen.”

Alle Turkse Nederlanders met een Turks paspoort mogen in april stemmen. Zij bepalen mee of Erdogan meer macht krijgt in een presidentieel systeem. Onder de 6700 Turkse Deventenaren is het referendum het onderwerp van gesprek.

Yasar Özbek: "Hij is verkozen als president, niet als alleenheerser". © bram petraeus

Niet mee bemoeien

Özbek vindt dat Nederland en de Europese Unie zich niet met het referendum moeten bemoeien. “Nederland wil verbieden dat de minister van buitenlandse zaken hier campagne komt voeren. Het nee-kamp voert ook campagne. Waarom het ja-kamp niet? Het referendum gaat ons als Turken aan. Hier heeft Nederland niets mee te maken.”

Onder Erdogan is de Turkse economie opgebloeid

Kenan Cosar

Naast hem aan de bar staat Kenan Cosar (35). “Ik stem voor onze grote vriend Erdogan”, zegt hij lachend. Cosar is niet bang dat Erdogan te veel macht krijgt. “Onder Erdogan is de Turkse economie opgebloeid. Het gaat goed met het land. Ja, Erdogan krijgt meer macht na het referendum. Als mensen achter hem blijven staan, is dat geen probleem. We willen niet nog een coup.” Cosar is niet bang dat meer presidentiële macht de democratie in de weg staat. Hij is ook niet bang om zijn mening te geven. “De ja- en nee-stemmers gaan hier nog prima door één deur.”

Kenan Cosar: "Ik stem voor onze grote vriend Erdogan". © bram petraeus

Café Yaren ligt aan het begin van de Rielerweg, bekend om zijn Turkse bakkerijen en groentewinkels. Buiten staan granaatappels, mandarijnen en sinaasappels uitgestald. Turkse vrouwen en mannen komen de winkels uit met tasjes vol groenten. Ze groeten elkaar.

Fatih Alkan (30) heeft net bij de Özle Market boodschappen gedaan. “Ik stem voor Erdogan. Sinds hij aan de macht is, heeft het land geen schulden meer, en gaat het goed. Van mij mag Erdogan nog tot 2023 regeren, als Turkije honderd wordt.” Alkan verwacht dat het merendeel van de Turken in Nederland net als hij voor Erdogan stemt. “Dat zag je ook bij de vorige verkiezingen. Ik hoop echt dat hij nog lang regeert.” 


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Erdogan mag regeren, maar niet het hele systeem veranderen

Yasar Özbek

Onder Erdogan is de Turkse economie opgebloeid

Kenan Cosar