De SerieBonusfamiljen

Zweedse serie Bonusfamiljen is een vrolijke lappendeken van exen en pubers

Zweeds leer je natuurlijk niet een-twee-drie van kijken naar een Zweedse Netflixserie, maar dat ‘jag älskar dig’ ik hou van je betekent, ga je na de zoveelste keer dat iemand het in ‘Bonusfamiljen’ zegt wel herkennen. Net als ‘kyss’ (kus) dat je blijkbaar in Zweden te pas en te onpas roept naar je geliefden.

Dat klinkt klef, maar voor liefhebbers van de betere romantische komedie is het te hopen dat de Zweedse makers het niet bij deze derde alweer geestige en ontroerende reeks van tien afleveringen laten.

Lappendeken van exen

Bonusfamiljen gaat over het leven van veertigers Lisa en Patrik, die allebei al een eerder huwelijk achter de rug hebben met daaruit allebei twee kinderen (vier in totaal dus), en hun schattige blonde peuter Lo. Lisa en Patrik zijn het middelpunt van een lappendeken van exen, hun nieuwe partners en kinderen, ouders, schoonouders, broers en zussen.

In deze derde reeks speelt Martin een glansrol, type charmante loser en de ex van Lisa. Hij schaakt de geweldige bijlesjuf van zijn zoon. Met hun pasgeboren baby wonen ze bij Martins bemoeizuchtige moeder in. Hij verdient als verkoper van damesondergoed niet genoeg voor een eigen huis.

Het recept is al drie seizoenen hetzelfde. De kijker volgt al die dagelijkse strubbelingen van die steeds verder uitdijende bonusfamilie. Halverwege de reeks is er één Groot Drama dat alle personages raakt. Wat dat deze keer is, is zonde om te verklappen. Zeker is ook nu weer dat alle losse eindjes bij elkaar komen in de slotaflevering, waarbij het onmogelijk is om niet een traan te laten – als dat niet al veel eerder is gebeurd, want van een flinke dosis melodrama zijn de makers beslist niet vies.

Leuk nieuw gegeven is dat een deel van de kinderen in de puberfase zit. De achttienjarige Bianca nodigt stiekem honderd vrienden uit voor een feestje als haar ouders op vakantie zijn, de twee jongens krijgen een overdosis van het spuitbusje met medicinale cannabis van opa. Ze halen alle drie het bloed onder de nagels vandaan van hun ouders en bonusouders (want dat is dus de fijne naam die de Zweden hebben voor stiefouders), die daar met alle geduld en liefde uit de Zweedse vrije opvoedcultuur op reageren.

Relatietherapeuten

Als het allemaal even echt ingewikkeld wordt, zijn er nog de twee relatietherapeuten die we al kennen uit de eerdere seizoenen, zelf ook een stel, waar Lisa en Patrik en nu ook hun exen af en toe heen gaan. Die professionele raad helpt hén, de kijker, maar ook het verhaal weer op de rails. De therapeuten op leeftijd hebben een praktijk in een prachtig oud huis in het bos. Als ze geen klanten hebben doen ze hun uiterste best om hun eigen gekibbel enig intellectueel niveau te laten hebben, wat dan weer grappig is.

Tot slot raak je ook nu weer niet uitgekeken op dat Zweedse decor. In de eerste afleveringen wordt het voorzichtig lente, zit iedereen in gebreide truien nog in de kale tuinen in een waterig zonnetje, tot ongeveer aflevering vijf de zomer losbarst en Zweden er uitziet zoals we het kennen uit de kinderboeken van Astrid Lindgren, met veel bloemen, grote (moes)tuinen, gekleurde houten huizen en ruige kusten. In de slotaflevering is het weer donker buiten en hangen er kerstkransen van verse dennentakken die je bijna kunt ruiken op de voordeuren .

Kom maar op met dat vierde, vijfde en zesde seizoen.

Het derde seizoen van Bonusfamiljen is te zien op Netflix.

In ‘De Serie’ wordt iedere week een serie of een podcast besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden