null Beeld
Beeld

DrinkenWhiskey

Whiskey gerijpt in biervaten

Een vast panel test wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica. Deze week: whiskey IPA en Stout.

Jameson Caskmate Stout & IPA
www.gall.nl
€ 24,99 /€ 29,99

Ik had u graag verteld over alcoholloze whisky. Echt, ik heb het overwogen – een minuut of vijf, zes. Die periode was precies genoeg om op internet te zoeken of whisky zonder alcohol eigenlijk bestaat. Ja, dus. Whissin Whisky schijnt – volgens de producent – een behoorlijke vervanger te zijn voor een malt mét. Bijna had ik een fles besteld, tot ik voor de zekerheid de beoordelingen las. Die lieten niets aan de verbeelding over. Kort samengevat en met respect voor de makers was het oordeel: ‘NIET DOEN’.

Tsja. Daar zit je dan, in die zelfverkozen maand zonder. Nu januari voorbij is, en u dit waarschijnlijk leest op de eerste dag van de nieuwe maand – de stevenen schielijk gekeerd in de richting van de dichtstbijzijnde slijterij – moest een list uitkomst bieden. Of nou ja, een list: het werden twee heel kleine glaasjes whisky. Twee bodempjes. Alleen voor de smaak, u weet wel, die smoes die het altijd zo goed doet op een bedje van gesneefde discipline.

En omdat zo’n droge januari langzaam toch een traditie wordt, leek het me aardig om mijn inmiddels als bekend veronderstelde voorliefde voor Ierse whiskey (en Ieren schrijven het met een e) op deze plaats kracht bij te zetten. Jameson heeft naast zijn ‘normale’ whiskeys een tweetal caskmates op de markt gebracht. In samenwerking met de Franciscan Well Brewery hebben de Ieren twee whiskeys gemaakt die hun laatste rijping in biervaten hebben gehad. Nu de wereld massaal lijkt te vallen voor speciaalbier blijven de whiskymakers niet achter: er is een IPA en een Stout-variant.

Lekker? Zeker! Het zachte van de drie keer gedistilleerde Ier met de duidelijk waarneembare smaak van bier. De Cask Mate Stout heeft mijn voorkeur: net iets warmer en voller dan zijn IPA-broertje. Maar goed, ik dronk maar een bodempje, als een miezerbuitje op een verder droge januari. Voelde heerlijk.

null Beeld
Beeld

Retro whisky

Onder jongeren zijn deze metalen retro borden ineens weer een graag gezien decorstuk voor aan de wand. Kent u ze nog? Bekende cola- en biermerken grossieren erin, maar ook van de whiskymerken Jack Daniels en Jameson zijn exemplaren te vinden.

Verkrijgbaar o.a. bij bol.com, € 8,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden