Natuurfotograaf Otto Jelsma legde in oktober vorig jaar een van de wolven uit de roedel op de Noord-Veluwe vast op beeld.  Beeld ANP
Natuurfotograaf Otto Jelsma legde in oktober vorig jaar een van de wolven uit de roedel op de Noord-Veluwe vast op beeld.Beeld ANP

Wolven

Weer wolvenwelpen op de Noord-Veluwe: zoek ze niet op, waarschuwt de Zoogdiervereniging

Onno Havermans

Voor het derde jaar op rij zijn er jonge wolven in het leefgebied op de Noord-Veluwe. Drie welpen zijn afgelopen weekeinde gezien en gemeld bij het Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging.

Die waarschuwt bezoekers de toegangsregels in het natuurgebied te respecteren en de jonge dieren en hun ouders niet te storen. In de eerste levensmaanden zijn welpen erg verstoringsgevoelig, zegt Maurice la Haye van de Zoogdiervereniging. Daarom worden foto’s van de jonkies nog niet gepubliceerd. “Die zijn zo schattig, dat trekt mensen aan en dat willen we niet.” De aanwezigheid van mensen kan het ouderpaar afschrikken, waardoor dat hun kroost niet durft te benaderen. De welpen kunnen dan een gemakkelijke prooi zijn voor vossen of wilde zwijnen.

Derde worp

Dit is de derde worp van de roedel op de Noord-Veluwe. Vorig jaar waren er vier welpen, in 2019 vijf. Hoe groot de roedel momenteel is, is bij het Wolvenmeldpunt niet bekend. Begin dit jaar bestond de groep uit acht dieren, maar meestal vertrekken oudere welpen kort voor de geboorte van nieuwe broertjes en zusjes. Het ligt voor de hand dat enkele van de nu tweejarigen en mogelijk ook eenjarigen zijn gaan zwerven, op zoek naar een eigen leefgebied.

De Noord-Veluwe is in 2019 door de provincie Gelderland aangewezen als wolvenleefgebied. Daarnaast is er ook een leefgebied op de Midden-Veluwe, waar een solitair vrouwtje leeft, en een op de Zuidwest-Veluwe. Hier werd dit voorjaar een opgejaagde vrouwtjeswolf doodgereden, die drachtig was van acht jongen. Vermoedelijk was zijzelf afkomstig uit de roedel op de Noord-Veluwe, vooralsnog de enige plek in Nederland waar wolven zijn geboren. Daarnaast is er een leefgebied in Drenthe, vermoedelijk nu onbezet, en een op de grens van Brabant en Limburg.

Vier dagen geleden is op de N381 bij Appelscha in Friesland een jonge wolf doodgereden, waarschijnlijk dezelfde wolf die eerder bij Katlijk is gezien en vorige maand bij Wijster in Drenthe een lam doodbeet, zegt La Haye. DNA-onderzoek aan de Universiteit Utrecht moet uitwijzen waarvan deze wolf afkomstig was; mogelijk is het een van de jongeren van de Noord-Veluwe, misschien kwam hij uit Duitsland, zoals de meeste wolven in Nederland.

Lees ook:

De wolf verovert Nederland en hij gaat niet meer weg

De eerste wolf die Zeeland bereikte, was na een dag alweer verdwenen. Maar dat de wolf doordringt in heel Nederland is onvermijdelijk. En hij gaat niet meer weg.

De wolf is er weer: de terugkeer van een underdog

Voormalig oorlogsfotograaf Marielle van Uitert volgt de opmars van de wolf op de voet. Ecoloog Leo Linnartz schat in dat Nederland ruimte heeft voor veertien roedels.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden