OpvoedvraagSlechte eters

Wat doe je met een kleuter die eindeloos traag en weinig eet?

null Beeld
Beeld

Iedereen is al lang klaar met eten terwijl de kleuter zit te treuzelen boven haar bord. Kan ze niet wat sneller en meer eten?

Elke avond is het weer hetzelfde riedeltje. Het tergend trage eten van een 5-jarig meisje maakt het er niet gezelliger op aan tafel. “Onze dochter eet weinig, maar vooral heel erg langzaam. Ze doet met gemak een halfuur over een boterham en kauwt eindeloos lang op elk hapje. Het avondeten is een drama, daar doen we zeker een uur over en dan nog is haar bord niet leeg”, vertellen haar ouders. Het valt hen op dat hun dochter zelden geniet van eten. “Zelfs dingen die ze lekker vindt, zoals frietjes, eet ze langzaam en mondjesmaat. Elk hapje moeten we naar binnen praten. Ook is ze erg snel afgeleid tijdens het eten.”

En als dat nu ‘maar’ het enige was, het meisje zit daarnaast onderaan de groeicurve. “We zijn bang dat ze niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. We zouden heel graag willen dat ze wat beter en sneller leert eten, maar we hebben geen idee hoe we dat kunnen aanpakken.”

Een kwart tot bijna de helft van de jonge kinderen heeft een fase waarin ze moeilijker eten of geen nieuwe dingen willen uitproberen, weet kinderdiëtist Esther Konijn. “Dat is niet meteen reden tot zorg. Maar wanneer het niet of selectief eten al langere tijd duurt, kan er de nodige spanning ontstaan. Ouders en kind kunnen gaan opzien tegen het eetmoment. Een ongezellige sfeer, ouders en kinderen die stress ervaren rondom eten, angst voor eten en zorgen over de gezondheid en groei van het kind.”

Hoe kauwt het meisje

“In zo’n situatie is het belangrijk om uit te zoeken wat er precies speelt en wanneer de problemen zijn begonnen. Daar mag je zeker hulp bij vragen”, zegt Lisa de Bruin, orthopedagoog en gespecialiseerd in de ontwikkeling van jonge kinderen en hun ouders. “Sinds wanneer zijn er zorgen om haar eten en gezondheid? Hoe at ze vroeger, had het meisje als baby misschien ook al moeite met vast voedsel? Heeft ze misschien in het ziekenhuis gelegen of was er bijvoorbeeld sprake van ernstige reflux?” Maar ook: “Hoe kauwt het meisje en heeft ze een voorkeur voor bepaalde voedingsstructuren?“ aldus (preverbaal) logopedist José Reijne. Al die zaken kunnen een rol spelen bij het trage eten.

Reijne werkt samen met De Bruin en Konijn in Eetteam Cibus. “Door deze samenwerking kunnen we kinderen met eetproblemen vanuit meerdere invalshoeken begeleiden.”

Wat ouders eens een keer zelf kunnen proberen, is het eetmoment filmen. De Bruin: “Kijk met afstand naar de eetsituatie. Wat valt ouders op? Wat zien ze gebeuren?”

Het is belangrijk om de spanning rondom het ‘moeten’ eten ervanaf te halen. Konijn: “Makkelijk gezegd, maar moeilijk om te doen. Door samen met ouders in kaart te brengen wat het meisje nu eet, kan er meer rust gecreëerd worden.” De Bruin: “Als je ziet dat je kind maar blijft kauwen, richt je dan niet steeds op het doorslikken of het volgende hapje, maar focus op het positieve en op je eigen ademhaling. Dan blijf je zelf rustiger en dat voelt je kind.”

Soms focussen ouders zich enorm op de avondmaaltijd

Beloon of straf je kind niet voor het al dan niet eten. De bekende stelregel is: ouders bepalen wat en wanneer er gegeten wordt, het kind bepaalt hoeveel. Ook alleen proeven is leren eten.

“Langer dan dertig minuten boven je bord hangen heeft eigenlijk geen zin. De prikkel om te eten verdwijnt namelijk op een gegeven moment”, zegt Konijn. Ruim na een halfuur de tafel af, er komt vanzelf weer een volgende maaltijd. Praat met elkaar over andere dingen dan het eten en sluit het positief af.

Konijn: “Soms focussen ouders zich enorm op de avondmaaltijd, maar realiseer je dat je kind gedurende de dag toch meer binnenkrijgt dan je denkt.”

Lastige pubers, dreinende tieners of krijsende kleuters? Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers. Zelf een kwestie indienen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden