GoedemorgenDichter

Vijftig jaar oude liedtekst van Willem Wilmink duikt op

Willem Wilmink Beeld ANP Kippa
Willem WilminkBeeld ANP Kippa

In de kelder van componist Ruud Bos is een vijftig jaar oud bandje teruggevonden met een door Willem Nijholt gezongen liedje. De tekst blijkt na enig speurwerk van de in 2003 overleden tekstdichter Willem Wilmink te zijn.

Laura van Baars

Niemand wist meer dat het liedje bestond. Zangeres Esther Van Hees zal het liedje nieuw leven inblazen tijdens een concert op 21 juni in het Concertgebouw, waar composities van Bos gespeeld gaan worden door het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

Op zoek naar originele arrangementen van Ruud Bos, stuitten de organisatoren van het concert in de archieven op een tape met liedjes uit de theatervoorstelling Kwartet voor twee (1972, Toneelgroep Theater), waarop het liedje Soms heb je gedroomd staat. Het is de Nederlandse versie van Bos’ stuk voor big band Sad Model.

Een van de beste tekstschrijvers van het land

“Dankzij het speurwerk van kleinkunstkenner Jim Immig is nu opgehelderd dat deze Nederlandse tekst van Willem Wilmink is. Verschillende kenners en betrokkenen hebben dat inmiddels bevestigd”, aldus een van de samenstellers, Frank Jochemsen.

Ze zijn erg blij met de vondst, die heel bijzonder zou zijn: "Wilmink was in die tijd nog helemaal niet zo bekend, de Stratemakeropzeeshow moest nog beginnen. De tekst is verder nooit gebundeld en werd door iedereen vergeten.”

Wilmink vormde in 1970 met onder anderen Hans Dorrestijn en Karel Eykman Het Schrijverscollectief dat werkte voor de Stratemakeropzeeshow en verder onder meer voor Het Klokhuis, De film van Ome Willem, Sesamstraat, J.J. De Bom voorheen De Kindervriend en Kinderen voor Kinderen. Hij wordt gezien als een van de beste tekstschrijvers van het land. In zijn geboorteplaats Enschede is een theater naar hem vernoemd.

Lees ook:

Biografe Elsbeth Etty over Willem Wilmink

Hij had een gevoel van miskenning in zich

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden