Janine Jansen. Beeld Marco Borggreve
Janine Jansen.Beeld Marco Borggreve

GoedemorgenJanine Jansen

Twaalf peperdure Stradivari-violen voor Janine Jansen

Het moet voor elke violist de ultieme droom zijn om op een echte Stradivarius te spelen. Maar die droom kan nog ultiemer, want wat nou als je met jouw strijkstok de snaren van maar liefst twaalf verschillende Stradivari-violen in trilling kunt brengen? Het overkwam Janine Jansen.

De Nederlandse topvioliste mag zelf al jaren op zo’n zeldzaam instrument van Antonio Stradivari (1644-1737) spelen. De violen van deze Italiaanse vioolbouwer uit Cremona hebben een legendarische status en behoren tot de duurste ter wereld.

De Londense vioolmakelaar Steven Smith, die in de handel van dure violen zit, bedacht een bijzonder project. Van over de hele wereld werden twaalf fraaie exemplaren naar Londen gehaald. Sommige violen waren in geen 200 jaar bespeeld, andere hebben toebehoord aan legendarische violisten, zoals Fritz Kreis­ler, Ida Haendel, Nathan Milstein en Oscar Shumsky. En Jansen mocht ze alle twaalf bespelen.

In een documentaire van Gerry Fox wordt Jansens zoektocht vastgelegd, van haar eerste onderzoeken en repetities in Stockholm tot aan een hectische maand in Londen, waar ze samen met pianist Sir Antonio Pappano de juiste stukken voor het op te nemen album uitzoekt, repeteert en opneemt. In die maand raakt Jansen besmet met het coronavirus, maar ze herstelt net voordat de eerste Stradivarius weer terug moet naar de eigenaar. Het album en de ruim twee uur durende film Falling for Stradivari komen in september uit.

Lees ook:

Janine Jansen: ‘Muziek in woorden vatten voelde ooit zo tegenstrijdig’

Altijd een blik die gretigheid verraadt, haar dat van links naar rechts zwiept als ze de moeilijkste noten temt: violiste Janine Jansen (41) speelt alsof haar leven ervan afhangt. Maar ze heeft het aantal concerten gehalveerd. ‘Het moest rustiger worden in mijn lijf en mijn hoofd.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden