null Beeld RV
Beeld RV

Goedemorgen

‘Treurigste’ dodenakker van Tilburg leeft op

Laura van Baars

‘Tilburgs treurigste dodenakker’ aan de Gershwinstraat zou jarenlang een volmaakt decor voor een horrorfilm zijn geweest. Achter scheve smeedijzeren hekken scholen verwaarloosde graven, overwoekerde en gebroken zerken, omvergewaaide bomen, halfvergane paadjes, afgebrokkelde bakstenen muurtjes en vervaagde namen en fotootjes van stervelingen die al decennia onder de zoden liggen: de rillingen liepen er over je rug. Niemand bekommerde zich meer om het kerkhof, en er waren ook nauwelijks nieuwe begrafenissen meer. Op begraafplaats Gershwin wilde je nog niet dood gevonden worden.

Twee jaar geleden filmde Omroep Brabant een geëmotioneerde Leny van Baast, die al 51 jaar haar jonggestorven ouders bezocht bij misschien wel de enige netjes onderhouden zerk van het kerkhof. Dat Parochie Peerke Donders zo weinig aandacht besteedde aan de plek, deed haar pijn. In het ooit zo rooms-katholieke Tilburg zijn niet voldoende vrijwilligers meer te vinden voor het onderhoud. Maar dat mag toch geen reden zijn om de boel zo te laten verslonzen? En nu wilde de parochie het kerkhof ook nog eens ruimen.

Onherkenbaar veranderd in een ‘prettige plek’

Het verhaal heeft wat losgemaakt. Ook andere Tilburgers konden er niet meer tegen dat ‘tussen het onkruid’ ouders en broertjes of zusjes nauwelijks meer te vinden waren. Niet alleen zijn vrijwilligers van de aangrenzende voetbalclub komen schoonmaken en tuinieren op Gershwin, maar ook heeft de parochie een opknapplan gemaakt.

Er is een nieuwe beheerder gekomen die de 120 zerken waarvan de rechten waren verlopen heeft geruimd, nieuw gras heeft ingezaaid en de boel heeft opgeknapt. Hij hoopt alweer op meer nieuwe doden. Gershwin is onherkenbaar veranderd in een ‘prettige plek’ waar vandaag Allerheiligen en morgen Allerzielen op een stemmige manier gevierd kan worden. Halloween-vierders hadden zondag niets meer in de dodenstad te zoeken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden