De testVolkswagen Golf

Tijden veranderen langzaam maar zeker voor evergreen Golf

null Beeld

Wat: Volkswagen Golf generatie VIII
Aandrijflijnen: benzine, diesel, hybride
Prijs: vanaf 25.995 euro
Bijzonder: vol digitale schermen

In 1974 was daar ineens de Golf, de vierkantige Volkswagen voor de moderne tijd. In één klap leek de bolle Kever een antieke flowerpowerauto. De Golf bleek een deur te openen naar een nieuw tijdperk. De tijd van massamotorisering dankzij roestige sardineblikjes liep op z’n eind. De solide Golf zelf werd een evergreen met de GTI als icoon: de sportauto voor Otto Normalverbraucher.

Ook nu Volkswagen de achtste Golf-generatie presenteert, is de GTI erbij, inclusief bekleding met Schotse ruit. Het lijkt wel alsof de Golf altijd zal blijven bestaan. Maar ook voor de Golf zijn ‘the times a-changin’, net als ooit voor de Kever. Die verdween in 1982 stilletjes uit de Europese showroom. In de coulissen staan nu de Golf-opvolgers klaar, auto’s uit de elektrische ID-autofamilie. Dit jaar geeft de betaalbare ID.3 de aftrap. Net voor de ID.3-levering introduceert Volkswagen nog de Golf VIII met keuze uit benzine-, diesel- of benzinehybride aandrijflijnen. Geen nieuwe e-Golf meer.

Designrevolutie

Kenmerkend voor de Golf is de evolutie een halve eeuw lang vanuit het oorspronkelijke ontwerp van Giorgetto Giugiaro. In 1974 waren de strakke Golflijnen een designrevolutie. De concurrentie kwam pas rond 1980 met strak design.

Wie alle Golfgeneraties op een rij zet, ziet een uiterst behoedzame designverandering van oer-Golf naar Golf VIII. Een revolutie werd een evolutie. Het grote Golfpubliek wil wel vernieuwingen, maar stapje voor stapje.

De grootste invloed op de wereld had de Golf diesel in 1976. Personenauto’s met dieselmotor waren er amper, laat staan kleinere diesels. Jaarboek Autotest ‘78 noteerde over de Golf D: ‘sensatie overal’, ‘een zeer gunstig benzineverbruik’ en ‘veel milieuvriendelijker dan zijn benzinebroertje’. De conclusie: ‘Het is nogal wat en het belooft veel voor de toekomst’. Diesel brak inderdaad door. Zelfs de Golf VIII is er, dieselaffaire of niet, weer als diesel. Met uitlaatgasreinigingstechniek.

De nieuwe Golf is binnenin en onderhuids compleet vernieuwd. Wie houdt van bedieningsknoppen, heeft pech. Bediening verloopt via schermen. De Golf heeft digitale rijhulpsystemen en is altijd online verbonden met de omgeving. Duitse media staan bol van berichten over problemen die Volkswagen heeft met de techniek – ook in de ID.3. Het gaat hier dan ook niet meer om technische evolutie, maar ­revolutie. Daarvan is de uitkomst nooit op voorhand duidelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden