null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Luie tuinierLoete Olthuis

Tijd om te zaaien: zo doe je dat

Loethe Olthuis

April. Tijd om te zaaien! Zaaien? Is het niet gemakkelijker om in het tuincentrum een winkelwagentje vol lentebloeiers te ­scoren? Absoluut. Maar al die ­petunia’s, vlijtige liesjes, afrikaantjes en geraniums zijn de grond uit gejaagd met kunstmest en een ­flinke hoeveelheid ‘gewasbeschermingsmiddelen’. Gif dus. Van zulke stoffen blijft altijd iets achter in plant en bloem, niet fijn voor de bij of vlinder die een slokje nectar uit je viooltjes neemt.

Wil je écht natuurvriendelijk (balkon-)tuinieren? Ga dan voor ­biologisch. Biologische planten en zaden zijn gekweekt zonder gif en met natuurlijke mest of compost. Tegenwoordig kun je de meeste bloemen- en groentezaden ook ­biologisch kopen. Ze zijn wel duurder dan gangbare zaden, maar met één zakje kan de gemiddelde (balkon)tuinier een paar jaar toe.

Voorzaaien

Zaaien is helemaal niet zo ingewikkeld. Je kunt direct in de volle grond zaaien, maar zelf ben ik een voorstander van ‘voorzaaien’: ­binnenshuis dus. Ik ben namelijk een vrij nonchalante buitenzaaier, waardoor ik al snel het onderscheid tussen mijn opkomende zaadjes en het net zo hard groeiende onkruid niet meer zie. Voorzaaien lijkt dus meer werk, maar het scheelt je aardig wat wied- en uitzoekwerk.

Mijn persoonlijke favorieten zijn gouwe ouwe zoals afrikaantjes, akelei, duizendschoon, goudsbloemen, lathyrus, leeuwenbekjes, Oostindische kers, stokrozen en kleine viooltjes. Overigens zijn biologische zaden van populaire eenjarigen als petunia’s lastig te krijgen. Niet erg vind ik, want petunia’s zijn weliswaar prachtig, maar er zit amper nectar voor ­insecten in.

null Beeld

In het tuincentrum vind je afbreekbare zaaipotjes van geperst karton, maar eierdozen en wc-rollen werken ook. Zelf heb ik kippen (en dus geen eierdozen) én verdwijnen wc-rollen als ‘aanmaakblokjes’ in de houtkachel, maar ik spaar al jaren kleine plastic potjes en hergebruik ze steeds. Gebruik kokospotgrond of biologische zaai- en stekgrond, allebei lekker los en luchtig. Vul de potjes voor driekwart, zet ze in een lekproof bak, maak de aarde nat en strooi er twee zaadjes per potje in. Laagje aarde erover en weer wat water. Zet ze op een lichte plek, maar niet in de volle zon, dan drogen ze te snel uit.

En dan maar wachten. Wordt de bovenkant droog, geef ze dan nog wat ­water. Als de plantjes minstens twee zelfstandig ogende blaadjes hebben, kun je ­ze – eventueel met kartonnen potje – op de plaats van bestemming zetten.

Inheemse en wilde bloemenzaden

Biozaden vind je tegenwoordig ook in tuincentra, maar kijk vooral ook bij De Bolster (bolster.nl) voor bloemen- én groentezaden. De Cruydt-Hoeck (cruydthoeck.nl) en de Bolderik (debolderik.net) verkopen vooral inheemse en wilde bloemenzaden.

WC-rol als zaaipotje

Zo maak je een zaaipotje van een wc-rol: knip de rol vier keer op gelijke afstanden tot ongeveer een derde in. Vouw naar binnen en vul het potje met aarde, het gewicht houdt het dicht.

Loethe Olthuis is journalist en auteur van Duurzaam handboek voor de luie tuinier (2020). Vanaf vandaag geeft ze wekelijks tips om te tuinieren zonder schoffel en gifspuit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden