null Beeld
Beeld

Sportief ElftalVoetbal

Tellen we weer mee als voetballand?

Vier Nederlandse clubs bereikten de hoofdtoernooien voor Europees voetbal, die deze week van start gaan. Is de voetbalcrisis daarmee bezworen?

Jan-Cees Butter

Vier Nederlandse clubs beginnen deze week aan een nieuw Europees voetbalseizoen. Ajax maakt vanavond opnieuw zijn opwachting in de Champions League, terwijl voor PSV, Feyenoord en AZ donderdag het eerste groepsduel in de Europa League op het programma staat. Intussen ligt ook het Nederlands elftal op koers voor het EK (2020), waar het de vorige editie nog ontbrak. Het roept de vraag op: is het ‘lek’ boven in Nederland voetballand? “We hebben altijd wel meegeteld als voetballand”, vindt oud-voetbaltrainer Foppe de Haan. Voormalig volleybalcoach Peter Murphy is dat met hem eens, maar hij wijst ook op een belangrijke les: “Niets doen brengt je nergens. Je moet niet arrogant worden en anderen erop wijzen hoe wij het doen.”

De Haan: “Als je in het buitenland komt, dan geven ze vaak hoog op over Nederland. Alleen, sport is net als het leven: alles gaat met golfbewegingen. Nooit is iets héél goed of héél slecht. Nu hebben we weer een generatie met talent.” Murphy: “Daar ben ik het 100 procent mee eens. Een zogenaamde crisis, die de periode tussen 2014 en 2018 genoemd wordt, is een hele natuurlijke situatie die in diverse sporten voorkomt. Je presteert even iets minder met het nationale team. De verleiding is dan heel sterk om in een soort ‘dagkoersenshow’ terecht te komen.”

De Haan: “Een aantal clubs heeft de laatste jaren fors geïnvesteerd in de jeugdopleiding, zoals Ajax, PSV en AZ. Feyenoord begint daar nu pas mee. Dat is een goede zaak. Nederlandse clubs moeten beseffen dat we een opleidingsland zijn en dat we daarin ook moeten investeren. Als je er geen aandacht aan de jeugdopleiding besteedt, dan weet je zeker dat er minder talent doorkomt.”

Murphy: “Als voetbalbond zul je de drive moeten hebben om van de nummer twee de nummer één te worden. Wil je iets creëren, dan zul je talent tot wasdom moeten laten komen. Er is een plan, ‘Winnaars van Morgen’, en er zijn op verschillende posities nieuwe mensen gekomen. In de tussentijd zijn er drie bondscoaches - Guus Hiddink, Danny Blind en Dick Advocaat - gesneuveld, maar je gaat mij niet vertellen dat zij er niets van kunnen. Coaches die aan het begin van een nieuw proces staan worden automatisch slachtoffer, want je krijgt de tijd niet omdat iedereen begint te schreeuwen.”

De Haan: “De ommekeer is ook toe te schrijven aan de KNVB. Vroeger hadden zij een meer faciliterende rol, nu werken ze meer topsportgericht. Onder Nico-Jan Hoogma (directeur topvoetbal bij de KNVB, red.) is er veel meer aandacht voor alle vertegenwoordigende selecties. Voorheen was er één trainer per jeugdelftal, nu zijn dat er meerderen. De KNVB speelt een veel actievere rol.”

Ajax-spelers vieren de overwinning op Real Madrid tijdens het vorige Champions League-seizoen. Beeld BSR
Ajax-spelers vieren de overwinning op Real Madrid tijdens het vorige Champions League-seizoen.Beeld BSR

Murphy: “Die actieve rol zie ik ook als een taak van de bond. Rondkijken in het buitenland? Dat moet je altijd doen. Het lijkt wel of we dat even zijn vergeten.” De Haan: “Het is altijd goed om elders rond te kijken, vind ik. Ondanks dat het nu goed gaat, moet je om je heen blijven kijken of je ergens iets van kunt leren, zowel positief als negatief. Ik vind eigenlijk dat je elk jaar een studiereis moet maken naar een land dat opvalt, zoals nu IJsland. En bij de grote landen moet je eigenlijk altijd gaan kijken.”

Murphy: “Het gaat ook om de vraag: wat is kenmerkend voor je team? Op de Olympische Spelen van 1992 ging de finale van het mannenvolleybal tussen Nederland en Brazilië. Nederland won zilver tegen een geweldig Brazilië. Vier jaar later won Nederland goud en Brazilië, met dezelfde spelers en dezelfde stijl, droop met de staart tussen de benen af en werd vijfde. De boodschap: je moet jezelf blijven ontwikkelen als team. In de stijl van spelen óf met één, twee spelers die het verschil kunnen maken.”

De Haan: “Ajax haalde voor vorig seizoen Blind en Tadic. Daar moet je wel de centen voor hebben, want je hele salarishuis verandert, maar het heeft zijn waarde wel bewezen. Ik ben heel benieuwd wat Ajax dit jaar kan in de Champions League. Ze hebben nog niet de vorm van het vorige seizoen. Verder ben ik nieuwsgierig naar PSV. Zij hebben veel goede, jonge aanvallers. Als ze het middenveld een beetje creatief kunnen krijgen, dan kan het ook gaan lopen.”

Murphy: “Ik zie ook weer mooie contouren ontstaan bij Ajax. De coach laat zien dat hij weer een team op niveau kan krijgen. Als Nederlandse clubs moet je denken: waar staat dat iets niet kan? Door hard te werken en goed te trainen is niets onmogelijk. Ik zie het zeer positief in.” De Haan: “Als twee van de vier clubs overwinteren, dan zou dat hartstikke mooi zijn. Ajax heeft laten zien hoe dat moet. Met lef en durf hebben ze laten zien waar ze voor staan. Van PSV verwacht ik ook wel iets. Zeker met jonge spelers als Malen en Bergwijn. Bij AZ lopen Koopmeiners en Stengs; heerlijke voetballers die zich moeten laten zien. Ik ben het wel eens met Peter. Het wordt een mooi seizoen.”

In het sportief elftal buigen zich, naar het voorbeeld van de elftallen van onze redactie religie & filosofie, per aflevering twee van de elf deskundigen over een actueel sportief vraagstuk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden