Het huis in Wisconsin Beeld Memo Fachino, Lance Mier
Het huis in WisconsinBeeld Memo Fachino, Lance Mier

Pride-vlag

Regenbooghuis in Wisconsin gaat de hele wereld over

In juni, de internationale pride-maand, waren Memo Fachino en zijn man Lance Mier al jaren gewend om de regenboogvlag uit te hangen bij hun huis in Wisconsin.

Tot het dit jaar ineens niet meer mocht. Want toen ze de vlag weer tevoorschijn hadden gehaald, kwam er pardoes een klacht binnen bij de vereniging van huiseigenaren in de buurt. Die had onlangs immers nieuwe regels ingesteld. In de buurt waren zo langzamerhand wel erg veel vlaggen aan de gevels verschenen, vaak politiek getint, van black lives matter tot politievlaggen, en om de polarisatie wat in te dammen had men besloten om één lijn te trekken: alleen Amerikaanse vlaggen waren voortaan nog toegestaan.

Gekleurde schijnwerpers

Fachino was het niet eens met die regel, maar wilde zich er als bestuurslid van de vve ook niet aan onttrekken, en bedacht dus een list. Hij en zijn man haalden de vlag binnen, en zetten er gekleurde schijnwerpers voor in de plaats, zodat het gehele huis nu 's avonds uitgelicht is in de kleuren van de regenboog.

Ze bereikten er een aanzienlijk groter publiek mee dan vroeger met die vlag. Al snel ging de foto viraal. Op internetforum Reddit was het een aanleiding voor duizenden mensen om in discussie te gaan over discriminerende vve-regels.

Bang dat de vve nu ook regels instelt die verlichting verbieden, hoeven de twee waarschijnlijk niet te zijn. Eind december verandert menig Amerikaanse woonwijk in een uitbundig kerstlichtjescarnaval, en lijken de straten soms wel landingsbanen voor vliegtuigen. Als je dat aan banden legt, tref je de wijk in haar ziel, en kun je net zo goed de Amerikaanse vlag verbieden.

Lees ook:

Welke vlaggen wapperden er tijdens de bestorming?

De aanhangers van Donald Trump die woensdag het Capitool bestormden, werden gemotiveerd door een brede waaier aan ideologieën en samenzweringstheorieën. Dat kwam tot uiting in de zeer vele vlaggen die ze met zich meedroegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden