Natuurdagboek Koos Dijksterhuis

Red de egel, zet de robotmaaier uit

Beeld Jörgen Caris / Koos Dijksterhuis

Deze zomer scharrelde er geen egel rond ons huisje op Schiermonnikoog. Misschien gaf de droogte de nekslag. Andere jaren klonk er ’s avonds altijd wel geslobber en dan dronk er een egel uit het waterbakje. Deze zomer was snikheet en gortdroog, en nergens zag ik waterbakjes. Soortgrensoverschrijdend inlevingsvermogen is een schaars goed.

Zouden de egels verdroogd zijn en omgekomen van dorst? Misschien, en dat is dan de zoveelste bedreiging. Eerst werd het leefgebied van egels gedecimeerd. Tijdens de schaalvergroting van de landbouw is naar schatting zo’n 300.000 kilometer aan heggen en hagen vernietigd. En tot op heden worden heggen en hagen gerooid, al wordt er hier en daar ook weleens een geplant.

Als egels op een weg oversteken, is de kans groot dat ze door de wielen in het wegdek gestanst worden. Als kind hoopte ik dat de autoband daardoor lek zou gaan, maar dat is niet zo; een automobilist merkt er niets van. Klimaatverandering lijkt prettig voor egels maar kan funest zijn, als egels in een zachte winter uit hun winterslaap ontwaken en geen water en voedsel vinden. De huidige landbouwmethoden geven een volgende klap. De regenwormen zijn op hun retour. Vooral mollen hebben daar last van, maar ook egels eten wormen. De eentonige inrichting en het fanatieke maai- en snoeibeheer van plantsoenen is niet bevorderlijk voor des egels huisvesting en voedselvoorziening. Wel vinden ze in parken verpakkingsmaterialen om uit te likken.

In tuinen van steen of hardhout hebben egels niets te zoeken en waar gazons zijn, kampen de zo koddige dieren met een nieuwe vijand: de robotgrasmaaier. Die rolt dag en nacht over het veld, zijn parcours millimeterend. Een egel rolt zich van schrik op, maar die verdediging helpt niet. Vooral jonge egels zijn de klos. Ze bloeden uit hun open gemaaide ruggetjes dood.

Het is Dierendag. Zullen we de robotmaaiers uitzetten?

Iedere dag verwondert bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden