Ramsey Nasr. Beeld ANP
Ramsey Nasr.Beeld ANP

GoedemorgenPoëziegeschenk

Ramsey Nasr herschikt de brieven van Van Gogh tot meeslepende gedichten

Sander Becker

Poëzie, zo moeilijk nie,
op alles rijmt wel iets.
Behalve dan op waterfiets,
op waterfiets rijmt niets.

Dichten, daar is geen kunst aan, illustreerde Herman Finkers al. Maar voor échte poëzie moet je natuurlijk bij de Grote Dichters zijn. Zoals Ramsey Nasr. Die komt vandaag, op Gedichtendag, met zijn nieuwe bundel Wij waren onder de betovering.

De bundel, deze Poëzieweek gratis verkrijgbaar bij aanschaf van 12,50 euro aan poëzie, bevat tien gedichten. Deze zijn gebaseerd op brieven van Vincent van Gogh. Nasr knipte woorden van de schilder uit en herschikte ze tot meeslepende strofen.

Daarbij had hij speciaal oog voor termen rond de natuur, het thema van de Poëzieweek. Korenvelden, kastanjebomen, zonnebloemen, zwarte heide, cicades, citroenen: zijn bundel staat vol met iconen uit de Provençaalse flora en fauna. Van Goghs schilderijen doemen zo voor je geestesoog op.

Er zijn de hele week dichtwedstrijden, poëziewandelingen en voordrachten, allemaal rond de natuur. De organisatie koos voor dit thema omdat mensen tijdens de lockdowns volop de nabije bossen, parken en duinen hebben herontdekt. En omdat de natuur altijd een belangrijke inspiratiebron is geweest voor dichters, al zou de grote J. C. Bloem dat waarschijnlijk ontkennen. En dan: wat is natuur nog in dit land, dichtte hij. Een stukje bos, ter grootte van een krant / Een heuvel met wat villaatjes ertegen.

Lees ook:

De rijmbijbel ‘voelt cheap’, maar is al met al ontzettend inspirerend

Veel tekstdichters en liedschrijvers zweren bij een rijmwoordenboek. Jaap Bakkers ‘Rijmbijbel’ staat met stip op 1. Hoe gebruiken professionals zo’n boek? Een tip: gebruik behalve eindrijm ook eens voorrijm, aan het begin van de regel, zoals hier: Te laat, te laat, riep Winnetou / Het zaad is al naar binnen toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden