null Beeld

FramingHans de Bruijn

Praat conservatief Amerika niet van overlevingscriminaliteit

Hans de Bruijn

In discussies over criminaliteit gebruikt liberaal Amerika regelmatig het frame survival crime: overlevingscriminaliteit. Het idee is dat criminaliteit kan voortkomen uit diepe armoede. Bij je oordeel over criminaliteit en over daders moet je daarmee rekening houden. Wie dat niet doet, criminaliseert armoede, luidt de redenering.

Het is een frame dat als een rode lap op een stier werkt bij conservatief Amerika. Overlevingscriminaliteit? Liberalen decriminaliseren misdaad, luidt het verwijt. Ze introduceren een parallel rechtssysteem. Je hebt gewone regels en gewone straffen voor gewone mensen en daarnaast een veel milder systeem voor wie arm is. Natuurlijk zullen advocaten proberen hun cliënten dat parallelle systeem in te duwen. Door armoede te suggereren waar die niet is of door armoede uit te vergroten.

Overlevingscriminaliteit is beledigend voor wie arm is: alsof arme mensen niet de morele kracht hebben om goed te leven.

Wat laat dit debat zien?

Een. Wie een frame bedenkt, moet zich realiseren dat sommige frames als een rode lap op een stier werken en een debat enorm polariseren.

Twee. Ieder redelijk denkend mens beseft dat in beide standpunten een kern van waarheid zit, maar een frame dat polariseert, dwingt bijna tot een keuze, alsof er geen middenweg is.

Drie. De waarheid ligt hier in het midden – het is enerzijds, anderzijds. Maar de tragiek van waarheden-in-het-midden is dat die zich vaak lastiger lenen voor goed bekkende frames.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van beleidsmakers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden