Noordoostpolder

Poldertoren in Emmeloord toch niet het absolute middelpunt van de Noordoostpolder

De Poldertoren. Beeld Sjaak Sjaak Verboom
De Poldertoren.Beeld Sjaak Sjaak Verboom

De Poldertoren in Emmeloord werd ooit bedacht als het middelpunt van de Noordoostpolder. Maar alhoewel je de toren van ver kunt zien, blijkt met nieuwe berekeningen dat het midden van de polder toch elders ligt.

Robin Goudsmit

Het foutje kwam aan het licht door berekeningen van de gemeente na vragen van het Omroep Flevoland-programma Tot op de bodem. Experts gebruikten maar liefst drie verschillende rekenmethodes om uit te zoeken waar het exacte middelpunt van de polder ligt. Volgens twee van die methodes ligt het echte middelpunt op kilometers afstand van de toren. In de gunstigste berekening is de afstand tussen het precieze middelpunt en de toren 1200 meter.

De Poldertoren werd tussen 1957 en 1959 gebouwd en zou met zijn hoogte van 65 meter gaan functioneren als een soort ‘Big Ben’: een iconisch gebouw dat niet alleen herkenbaar zou zijn, maar ook gebruikt zou worden als wateropslag. Die functie heeft de Poldertoren echter niet meer. Er wordt al een tijdje gezocht naar een nieuwe functie voor het gebouw.

Bij het ontwerpen van het centrum van Emmeloord zijn de toren en het stadhuis een paar keer van plek veranderd, schrijft Omroep Flevoland. Alhoewel het cliché luidt dat alles in de polder aan een tekentafel tot op de vierkante centimeter is uitgedacht, is bij het bepalen van de locatie van de toren dus toch iets misgegaan.

Lees ook:

Dominee Gremdaat preekt ons een hart onder de riem

Vanaf zondag begint Dominee Gremdaat in zijn eigen theater met een serie Hart Onder De Riem-preken. Daarmee belooft hij het volk een bemoedigend woord toe te voegen in ‘getroebleerde tijden’.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden