GoedemorgenLangspeelplaat

Paus Franciscus verzamelt cd’s – en heeft nog kijk op muziek ook

Paus Franciscus verlaat de platenzaak Stereosound in het centrum van Rome. Beeld REUTERS
Paus Franciscus verlaat de platenzaak Stereosound in het centrum van Rome.Beeld REUTERS
Stijn Fens

Afgelopen week baarde paus Franciscus opzien door op een avond het Vaticaan te verlaten en een bezoek te brengen aan een platenzaak in het centrum van Rome. Hij zegende het onlangs gerenoveerde pand van de firma Stereosound in de schaduw van het Pantheon en kreeg als dank een klassieke langspeelplaat cadeau. Helaas wilde de eigenaresse van de zaak – een oude bekende van Franciscus – niet zeggen om welke componist of componisten het hierbij ging.

Toch weten we nu wel degelijk iets meer over de muzieksmaak van de Argentijnse paus. Het bezoek aan de cd-winkel trok namelijk de aandacht van kardinaal Gianfranco Ravasi, president van de Pauselijke Raad voor Cultuur en beheerder van de pauselijke muziekbibliotheek. “Ik kan niet wachten om uit te vinden om wat voor lp het gaat”, zei hij tegen de Corriere della Sera.

De muziekbibliotheek van de paus bestaat uit 2000 cd’s en 19 lp’s op vinyl. Klassieke muziek heeft de overhand, maar de paus blijkt ook van Édith Piaf te houden en natuurlijk ontbreekt ook Astor Piazzolla, de grootmeester van de Argentijnse tango, niet in de pauselijke cd-kasten. Tot de collectie behoort overigens ook een box met gospelmuziek van Elvis Presley.

Sommige van de cd’s komen uit de persoonlijke verzameling van de paus, anderen kreeg hij in de loop van de jaren cadeau. Ravasi vertelt dat de paus regelmatig schenkingen doet aan de bibliotheek en dat die dan vergezeld gaan van handgeschreven, “buitengewoon deskundig” commentaar.

De kardinaal hoopt de pauselijk muziekrecensies ooit te bundelen en de muziekbibliotheek van Franciscus open stellen voor wetenschappers “omdat de collectie iets laat zien van diens persoonlijkheid en cultuur”.

Of Franciscus zijn muziekrecensies voorziet van sterren is niet bekend.

Lees ook:

Paus komt met cd

Paus Benedictus XVI brengt dit najaar een cd uit met litanieën en gebeden. Op 30 november verschijnt bij de Britse platenmaatschappij Geffen Records het album Alma Mater, aldus de BBC vrijdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden