null Beeld
Beeld

TaalTon den Boon

Over het verschil tussen acute zorgmedewerkers en acutezorgmedewerkers

Het bericht dat Trouw begin dit jaar is overgestapt op de Groene Spelling leidde tot nogal wat lezersreacties, ook bij de schrijvers van de Taalrubriek. Zo zegt iemand dat zijn pannekoek hem een stuk minder lekker smaakt als hij de naam daarvan als pannenkoek spelt. Echt? ‘A rose by any other name would smell as sweet’, schreef Shakespeare. Het lijkt me dan ook sterk dat het al dan niet schrijven van een tussen-n in een samenstelling effect heeft op de smaak, geur of aanblik van wat ermee bedoeld wordt.

Daarnaast kwamen er vragen over de spelling van specifieke woorden. Die zou ik in deze rubriek natuurlijk kunnen behandelen, maar het is nuttiger om te vermelden dat de meeste antwoorden op al uw spellingvragen te vinden zijn in het Groene Boekje, de Dikke Van Dale of – helemaal gratis – op de website woordenlijst.org. Zet die website bij uw favorieten op uw pc of smartphone en u vindt in een mum van tijd het antwoord op vrijwel al uw vragen over de spelling.

Vrijwel, want onbekende of relatief nieuwe woorden zijn soms nog niet in deze bronnen te vinden. Zoals het woord voor medewerkers op het gebied van acute zorg. Die zullen dezer dagen worden gevaccineerd en krijgen daarom media-aandacht, waarbij veel kranten het hebben het over ‘acute zorgmedewerkers’. Alsof er ook chronische zorgmedewerkers zouden bestaan.

Combinaties

De regel is dat een woordgroep (acute zorg, chronische pijn) één woord vormt met het samenstellende woord. Zoals de combinatie chronische pijn + patiënt resulteert in het woord chronischepijnpatiënt (zie Woordenlijst), zo levert acute zorg + medewerker de samenstelling acutezorgmedewerker op. Wie www.woordenlijst.org raadpleegt, doet er dan ook goed aan de regels in de Leidraad door te nemen én vervolgens in de Woordenlijst zelf te zoeken naar analoge woordvormen.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden